Pris

Vad kostar det att installera en laddbox hemma?

2023-07-04

Bild på en hand som håller vid en laddbox hemma på tomten. Laddboxen är svart och sitter på en stolpe.

Om du har en elbil eller laddhybrid är det nästan en förutsättning att ha en laddbox eller laddstolpe hemma. Bor du i hus är det fritt fram att installera den laddstation du vill. Däremot finns det några saker du bör ha i åtanke innan du väljer vilken laddbox eller laddstolpe du ska ha. Inte minst vad det kostar.

Skillnad på laddbox och laddstolpe

Det vanligaste är att installera en laddbox på fasaden av huset eller garaget. Om du har en parkeringsplats som inte ligger i anslutning till en byggnad där det finns el, kan du installera en laddstolpe som monteras ner i marken. 

Det finns riktigt snygga och diskreta laddstationer, vissa är små som surfplattor och finns i många olika färger. Då kan du matcha laddaren med din husfasad och bil. Bara att välja och vraka!

Ställ krav på laddboxens säkerhet

Om du funderar på att investera eller köpa in en laddstolpe så rekommenderar vi dig att aldrig ladda din bil i ett vanligt eluttag, så kallat schukouttag. Att betala för en kvalitetsprodukt som uppfyller alla de säkerhetskrav som finns är därför en väl värd investering. En elektriker hjälper dig sedan med installationen.

Få offerter från elektriker

Lägg ut uppdrag


När du väljer laddbox bör du kolla så att laddboxen har automatisk lastbalansering, även kallat effektvakt. Det innebär att laddboxen känner av hur stor fastighetens effektförbrukning är och avbryter laddningen om elförbrukningen i resten av huset är för hög. Då undviker du överbelastning på din huvudsäkring och slipper strömavbrott.

Laddeffekten på en laddbox eller laddstolpe brukar variera mellan 3,7 och 22 kW. Vad du behöver beror bland annat på vilken bil du har, om du behöver ladda ofta och snabbt eller kan ladda under längre tid. Även hur elanläggningen i ditt hus ser ut. Det bästa är att låta en elektriker göra ett hembesök innan du väljer vilken laddbox du ska köpa. 

Något som alla laddboxar och laddstolpar ska ha är en jordfelsbrytare. Det finns olika typer (A och B) och vilken din laddbox bör ha beror på om den har inbyggt likströmsskydd eller inte (DC-skydd). 

Vad kostar en laddbox med installation?

Att köpa en laddbox kostar runt 7 000-8 000 kronor beroende på fabrikat, extrafunktioner och sladdlängd. Med installationen brukar priset landa på totalt 10 000-20 000 kronor, innan eventuellt ROT-avdrag. En laddstolpe är oftast något dyrare eftersom det kräver mer utrustning och mer avancerad installation. Har du två elbilar finns det laddare med dubbla uttag, som kostar lite mer. 

Du kan köpa laddboxen direkt via en installerande elektriker, eller köpa den själv och anlita en installatör. Du ska aldrig försöka installera den själv, ta alltid hjälp av en elektriker. Läs mer om när du bör anlita en elektriker:

Skatteavdrag på installation av laddbox och laddstolpe

Istället för ROT-avdrag kan du för material och installation av laddbox och laddstolpe få ett grönt skatteavdrag. Skattereduktionen kallas ibland grönt avdrag och ger dig 50 procent avdrag för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen för grön teknik ges för högst 50 000 kr per person och år. Den gäller installationer som påbörjats och betalats tidigast den 1 januari 2021.

Vad påverkar priset på laddning av bilen?

Elpriserna har ju varit extremt höga på sistone och kanske tar det emot att ladda bilen hemma. Men det är ändå billigare att ladda än att tanka med bensin eller diesel. 

Det finns laddboxar som är uppkopplade mot den nordiska elbörsen och automatiskt laddar när elpriset är som lägst, oftast på natten. Ett tips är att välja en laddare med inbyggt 4G vilket säkerställer att den alltid är uppkopplad och uppdaterad.

Känner du dig laddad?

Vi hoppas att du känner dig redo att ta steget att köpa och installera en egen laddbox eller laddstolpe. Med hjälp av Offerta kan du skicka en offertförfrågan till upp till sex installerande elektriker. Lycka till!

Så funkar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj