Guide

Minska din elförbrukning

2023-09-19

Funderar du på vad du kan göra för att spara energi i din villa eller ditt bostadshus? I och med dagens höga elpriser är det många villaägare som funderar på hur de kan sänka sitt energibehov och få lägre elförbrukning. Vi listar de vanligaste energisparande renoveringarna. som kan sänka din elförbrukning.

Bergvärme

Att installera bergvärme är ett effektivt sätt för att få ner sin elförbrukning då den ofta drar upp till 80% mindre el än en traditionell panna. Elförbrukningen för uppvärmning och varmvatten brukar bli mellan 20-30% av din tidigare förbrukning.Här har vi samlat vad som är bra att tänka på om du vill installera bergvärme. Att installera bergvärme innebär en hög investeringskostnad då du behöver borra, investera i själva pumpen och hjälp med installationen. Priset för att installera en bergvärmepump varierar beroende på var du ska borra, vilken pump du väljer och om du har rätt till rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad det kostar att installera bergvärme.

Solceller

Att skaffa solceller på taket är ett populärt sätt att sänka sina elkostnader. Investeringskostnaden för solceller är relativt hög men i och med höga elpriser har återbetalningstiden för solceller minskat. Ett normalt villatak räcker ofta till att producera el som räcker under sommarhalvåret. Här kan du läsa mer om vad det innebär att installera solceller.

Luftvärmepump

Om du värmer ditt hus med direktverkande el kan du spara mycket på att byta till en luftvärmepump. En luftvärmepump kan installeras både hemma och i sommarstugan. Fördelarna med en luftvärmepump är en relativt låg investeringskostnad som inte kräver ett vattenburet värmesystem. Luftvärmepumpar är både ekonomiska och energisnåla men har sina begränsningar i hur stor yta de kan värma och kyla. Fundera över var du kan placera luftvärmepumpen för att maximera värme eller kyla inomhus, livslängden är mellan 10-15 år och underhållet relativt litet. En luftvärmepump behöver installeras av ett behörigt installatör företag. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska installera en luftvärmepump.


Luft-vatten-värmepump

Ett alternativ till luftvärmepump eller luft-luftvärmepump som det också kallas är luft-vatten-värmepump, om du redan har element för vattenburen värme är det ett alternativ att ha koll på. En luft-vatten-värmepump ger mer effektiv värmeåtervinning i och med att du både får varmvatten och uppvärmning vilket kan sänka dina energikostnader.

Isolering

Att isolera fönster och dörrar är ofta ett enkelt sätt att själv se till att huset behåller värme. Slitna tätningslister runt fönster och dörrar skapar ett onödigt stort drag men ibland behöver fönster och dörrar bytas.

Tätningslister till kyl och frys kan också behöva bytas så att inte kyla läcker ut och vitvarorna förbrukar mer energi än nödvändigt. Om ditt hus har en dåligt isolerad vind kan det vara värt att tilläggsisolera vilket stoppar värmeläckaget uppåt. Om du isolerar vinden är det viktigt att huset har en fungerande ventilation så att det inte uppstår fuktskador. Att isolera vinden innebär också att du kan använda den som boyta.  Det går också att tilläggsisolera fasaden om den behöver repareras eller bytas ut. Ur energisynpunkt är utvändig isolering att föredrar framför att isolera invändigt.

Kamin och skorsten

Att installera en kamin och skorsten på sitt befintliga hus kan vara ett alternativ eller ett komplement till befintlig uppvärmning. En kamin ger inte bara extra värme under vintern och ger också extra mysfaktor. För att installera kamin och skorsten kan du behöva ansöka om bygglov hos din kommun. Om ditt hus inte har en skorsten behöver du undersöka var denna ska placeras så att säkerhetsavståndet till brännbart material blir tillräckligt stort. Installationen av en kamin och skorsten behöver alltid besiktigas av en behörig skorstensfejare innan kaminen kan tas i bruk

Fler sätt att minska elräkningen

Finns det fler sätt att minska sin elräkning om man inte har möjlighet till energibesparande renoveringar?

Det gör det, genom att ta kontroll över sin elförbrukning och hålla koll på var energin används som mest går det att sänka hur mycket hushållet förbrukar. Den största delen av vår elförbrukning går åt till uppvärmning. Genom att sänka inomhustemperaturen går det att dra ner på din elförbrukning. Rum som inte används dagligen, ett uppvärmt garage eller hallen kan vara bra platser att starta på. Tänk också på att ha rekommenderad temperatur i kyl (+4 °)och frys (-18°). Att sänka sin inomhustemperatur med 1 grad kan sänka din energiförbrukning med upp till 5%.

Hur kan vi på Offerta hjälpa dig?
Vi kan koppla ihop dig med proffs i hundratals olika kategorier, t.ex för renovering, flytthjälp, hemstädning, trädfällning eller tomt- och markarbete. Lägg upp ditt uppdrag här!

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj