Guide

Minska din elförbrukning

2023-12-18

Två bilder med en kamin som brinner, en temperaturontroll

Funderar du på vad du kan göra för att spara energi i din villa eller ditt bostadshus? I och med dagens höga elpriser är det många villaägare som funderar på hur de kan sänka sitt energibehov och få lägre elförbrukning. Vi listar energisparande renoveringar som kan sänka din elförbrukning.

Låt bergvärme dra ner förbrukningen med 80%

Att installera bergvärme är ett effektivt sätt för att få ner sin elförbrukning. Installationen innebär en hög investeringskostnad då du behöver borra, investera i själva pumpen och hjälp med installationen– men väl på plats drar bergvärmen upp till 80% mindre el än en traditionell panna. Priset för att installera en bergvärmepump varierar beroende på var du ska borra, vilken pump du väljer och om du har rätt till rotavdrag.

Bli självförsörjande med solceller

Att skaffa solceller är ett populärt sätt att sänka sina elkostnader. Investeringskostnaden för solceller är relativt hög men i och med höga elpriser har återbetalningstiden för solceller minskat. Genom att installera solceller och producera egen el blir man mindre beroende av elbolagens priser och eventuella prishöjningar. Ett normalstort villatak räcker ofta för att producera tillräckligt (och ibland mer el) än vad du gör av med under sommarmånaderna, vilket innebär att du kan behöva köpa till el på vinterhalvåret för att täcka behovet när solen lyser mindre. Det går även att spara solel i batterier för att använda vid senare tillfälle.

Få offerter på solcellsinstallation

Lägg ut uppdrag

Ekonomisk och energisnål med luftvärmepump

Installatör installerar luftvärmepump på husvägg

Om du värmer ditt hus med direktverkande el kan du spara mycket på att byta till en luftvärmepump. En luftvärmepump kan installeras både hemma och i sommarstugan. Fördelarna med en luftvärmepump är en relativt låg investeringskostnad som inte kräver ett vattenburet värmesystem. Luftvärmepumpar är både ekonomiska och energisnåla men har sina begränsningar i hur stor yta de kan värma och kyla. Fundera över var du kan placera luftvärmepumpen för att maximera värme eller kyla inomhus, livslängden är mellan 10-15 år och underhållet relativt litet. En luftvärmepump behöver installeras av ett behörigt installatör företag.

Effektiv värmeåtervinning med luft-vatten-värmepump

Ett alternativ till luftvärmepump, eller luft-luftvärmepump som det också kallas, är luft-vatten-värmepump. Under stora delar av året ger en bra luft-vatten-värmepump all värme som man behöver i ett hushåll och generellt går det att sänka värmekostnaden med mellan 60 och 75%. Du som redan har element för vattenburen värme kan absolut se luft-vatten-värmepumpen som ett bra alternativ då den ger en mer effektiv värmeåtervinning i och med att den genererar både varmvatten och uppvärmning – faktorer som kan sänka dina energikostnader.

Ta hjälp med elinstallationen

Lägg ut uppdrag

Behåll värmen med bra isolering

Att isolera fönster och dörrar är ofta ett enkelt sätt att själv se till att huset behåller värme. Slitna tätningslister skapar ett onödigt stort drag som ibland är så omfattande att hela fönster och dörrar behöver bytas ut.

Tätningslister till kyl och frys kan också behöva bytas så att inte kyla läcker ut och vitvarorna förbrukar mer energi än nödvändigt. Om ditt hus har en dåligt isolerad vind kan det vara värt att tilläggsisolera vilket stoppar värmeläckaget uppåt. Om du isolerar vinden är det viktigt att huset har en fungerande ventilation så att det inte uppstår fuktskador. Att isolera vinden innebär också att du kan använda den som boyta.  Det går också att tilläggsisolera fasaden om den behöver repareras eller bytas ut. Ur energisynpunkt är utvändig isolering att föredrar framför att isolera invändigt.

Mys- och extravärme med kamin och skorsten

En kvinna som sitter och läser i en turkos fåtölj framför sin installerade braskamin.

Att installera en kamin och skorsten i sitt befintliga hus kan vara både ett alternativ och ett komplement till befintlig uppvärmning. En kamin ger inte bara extra värme under vintern utan adderar också en extra mysfaktor i tillvaron. För att installera kamin och skorsten kan du behöva ansöka om bygglov hos din kommun. Om ditt hus inte har en skorsten behöver du även undersöka var den ska placeras så att säkerhetsavståndet till brännbart material blir tillräckligt stort. Installationen av en kamin och skorsten behöver alltid besiktigas av en behörig skorstensfejare innan kaminen kan tas i bruk.

Få offerter från sotare

Lägg ut uppdrag

Fler sätt att minska elräkningen utan att renovera

Hur gör jag som inte har möjlighet till energibesparande renoveringar?

Det går faktiskt att minska sin elräkning utan att renovera. Ta kontroll över din elförbrukning och håll koll på var energin används som mest. Den allra största delen av hushållens förbrukning brukar gå till uppvärmning – och då finns det faktiskt något du kan göra:

illustration-list-arrow

Sänk inomhustemperaturen

Rum som inte används dagligen, ett uppvärmt garage eller hallen kan vara bra platser att dra ner värmen på utan att du behöver påverkas. Att sänka sin inomhustemperatur med 1 grad kan faktiskt sänka din energiförbrukning med upp till 5%.

Hur kan vi på Offerta hjälpa dig?

Står du inför ett värmande projekt, en ombyggnation eller en flytt kan vi på Offerta hjälpa dig att komma i kontakt med proffshjälp.

Lägg ut ditt uppdrag här helt gratis.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj