Pris

Vad kostar det att byta fönster?

2023-05-31

Hantverkare i rutigskjorta som utför ett fönsterbyte

Det är många beslut som ska tas när det är dags att byta till nya fönster. Du vill ju att dina fönster ska släppa in mycket ljus men inte onödigt mycket värme. Kanske är det viktigt med bullerdämpande fönster där du bor eller är det viktigt att de är lätta att rengöra? Tänk på att byggfirman du anlitar är experter inom sitt område och kan hjälpa dig med frågor om vad som passar din bostad bäst. Att byta ut alla fönster är ett stort och omfattande projekt i din bostad. Men om du byter ut dina gamla fönster mot nya energieffektiva fönster har du snart sparat in kostnaden i sänkta elkostnader för uppvärmning.

Val av fönster

Förutom att välja fönsterglas behöver du också välja utseende och material på dina fönsterkarmar. Här kan både pris och kvalitet variera så det är viktigt att du är påläst om vad du vill ha innan du bestämmer dig.

Träfönster

Det finns fönster i olika typer av material där alla har sina för- och nackdelar.
Träfönster, där fönsterkarmen är gjord av trä, finns i en mängd olika modeller och färger och är ofta lätta att anpassa efter stilen på huset. Dessutom går det alltid att rusta upp och måla om dem i samma eller en ny färg när tiden satt sina spår. För det gör den. Trä är ett material som efter viss tid bryts ned och kommer att behöva bytas ut, man kan räkna med att träfönster behöver bytas ungefär vart 20:e år. Däremot kan du få träfönster till ett relativt lågt pris.

Aluminiumfönster

Om du vill ha en fönsterkarm som håller i längden och slippa det mesta av underhållet kan du välja aluminiumfönster. Aluminiumfönster är nästan underhållsfria men du får betala ett betydligt högre inköpspris än för andra typer av fönster.

PVC-fönster

Fönster i PVC är tåliga fönster som nästan inte kräver något underhåll för att hålla i ordning. Priset på PVC-fönster är relativt lågt jämfört med andra fönster, men har också sina nackdelar. Eftersom PVC är en typ av plast påverkar de miljön betydligt mer än exempelvis trä vid både tillverkning och återvinning. PVC-fönster är hållbara men kan påverkas mycket av solljus och vind och är svåra att reparera när en skada väl uppstått.


Kostnad för att byta fönster

Beroende på vilka val du gör och hur många fönster du behöver byta så kommer kostnaden såklart att variera.

Eftersom fönster i sig kan vara ganska dyra kan det vara till stor hjälp att få en bild av vad dina fönster skulle kosta att köpa in. Räkna på hur många fönster du behöver byta, vilka storlekar du behöver och vilken typ av fönster du vill sätta in. När du gjort detta kan du lättare jämföra priser hos olika leverantörer och få en uppfattning om priset för dina fönster. Utöver detta tillkommer övrigt material och arbetskostnad för hantverkare.

För en normalstor villa brukar man kunna jämställa ett fönsterbyte med en köksrenovering. Räkna med att det kostar från 100 000 - 300 000 kr beroende på fönsterval och övriga förutsättningar.

Få offerter på fönsterbyte

Lägg ut uppdrag

Villkor och betalning

Kom överens om arbetet ska ske till ett fast pris eller timpris. Om ni bestämmer er för ett timpris kan det även vara bra att stämma av om det är löpande timmar eller ett bestämt antal timmar. Se till att momsen ingår i priset om du beställer som privatperson.

Stäm av hur ni gör med eventuella tilläggsarbeten och vad som händer om arbetet drar ut på tiden av olika anledningar. Kanske blir någon leverans försenad eller om vädret sätter käppar i hjulet. Det kan också vara bra att komma överens om du själv vill köpa in fönster och övrigt material eller om du vill att byggfirman hjälper dig med detta.

Ett fönsterbyte är ett stort projekt och kan ibland ta flera veckor att färdigställa. Det är aldrig att föredra att betala hela summan i förskott, men delbetalningar efter avslutade etapper under arbetets gång kan däremot förekomma. Se till att ni är överens om betalningsupplägget innan arbetet sätter igång.

Tänk på att målning och byten av fönster i bostadshus ger rätt till rot-avdrag. Däremot ger inte byte av fönster i bostadsrätt rätt till avdrag.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj