Guide

Tänk på detta inför dörrbytet

2023-05-30

Pardörrar i sekelskiftslägenhet

Både innerdörrar och ytterdörrar kan behövas bytas ut någon gång av både estetiska anledningar och av säkerhetsskäl. Innerdörrar finns i de flesta hem med det är kanske sällan man tänker på hur de faktiskt ser ut. Däremot kan nya, fina dörrar ge ditt hem ett otroligt lyft när färg och form passar ihop med resten av stilen och inredningen. En bra början när du ska byta dörrar är att bestämma dig för vilka dörrar det är du vill byta ut, hur många dörrar du har och vad du skulle vilja ha istället. Om du vill sätta in en helt ny dörr på ett ställe där det i dag inte finns någon behöver du kanske även hjälp med håltagning och övrig montering.

Välj rätt innerdörr

Det finns olika dörrtyper att välja mellan, förutom utseende, färg och form spelar även säkerhet och energieffektivitet roll. Ta reda på vilken typ av dörr du är ute efter och om det är standardmått, så kallat “modulmått” eller en äldre standard som måste tillverkas enligt speciella mått. Man räknar alltid med det utvändiga karmmåttet. Mät upp din gamla dörr innan du beställer en ny samt håll koll på om dörren är höger- eller vänsterhängd.

Förutom att ta ställning till färg, form och storlek när du väljer dina nya innerdörrar är det bra att ta reda på vilken typ av gångjärn som fungerar i din bostad.

Nybyggt hus

Att byta innerdörr i ett nyare hus är enkelt och alla dörrar tillverkade efter 1972 är försedda med snap-in-gångjärn som gör att du enkelt kan byta dörren.

Äldre hus

Bor du i ett äldre hus är dörrarna antagligen försedda med tappbärande gångjärn. Antingen byter du hela karmen i samband med dörrbytet eller så beställer du dörrar anpassade för tappbärande gångjärn.

Välj rätt ytterdörr

För valet av ytterdörrar finns en del andra saker att ta ställning till innan du bestämmer dig. Det kan gälla till exempel:

Säkerhet

Oavsett om du bor i bostadsrätt eller hus är det viktigt att ytterdörren är säker för att minimera risken för inbrott. Bor du i bostadsrätt kan en säkerhetsdörr vara en bra investering för att minska inbrottsrisken men även dämpa ljudnivån och ge ett bättre brandskydd.

Utseende & Design

Det är viktigt att ytterdörren passar till husets stil och arkitektur, det är stor skillnad på en sekelskiftesvilla och en funkisvilla. Fundera också på om du vill ha glas i ytterdörren för att släppa in ljus, eller sidofönster bredvid dörren, vilka handtag som passar samt om du ska beställa dörrsmyg och foder.

Energieffektivitet

Ytterdörren släpper ut en del värme och genom att välja en välisolerad och modern dörr så minimerar du risken för att värmen ska smita ut.


Oavsett om du ska byta ytterdörr eller innerdörrar är det bra att vara ute i god tid, då leveranstiden på dörrar kan vara ungefär 6-10 veckor.

Hitta hjälp med ditt dörrbyte

Det kan vara både tidseffektivt och smidigt att få hjälp med att byta ut dörrarna i hemmet. När du valt vilken typ av dörrar du vill ha är det då även dags att hitta rätt hantverkare som hjälper dig med monteringen. Det kan vara bra att jämföra offerter från några olika hantverkare innan du bestämmer dig. Ibland kan det skilja mycket i både pris, erfarenhet och omdömen från tidigare kunder.


Ta in offerter

Ju tydligare du är i din beställning redan från början desto bättre offerter kommer du att få tillbaka. Följande är bra att ha med i din beställning när du är på jakt efter en hantverkare för hjälp med dörrarbeten.

Bra information att få med i beskrivningen:

illustration-list-check

Bostadstyp och byggnadsår

illustration-list-check

Byte av innerdörrar eller ytterdörrar

illustration-list-check

Antal dörrar som ska bytas

illustration-list-check

Nuvarande skick på dörrar och dörrkarmar

illustration-list-check

Arbetets omfattning. Exempelvis byte av dörrar eller målning av befintliga dörrar

illustration-list-check

Inköp av nya dörrar och bortforsling av gamla

illustration-list-check

Håltagning

illustration-list-check

Eventuella lås och låstyper

Läs vår nästa artikel för mer tips och riktlinjer om vad ett dörrbyte kan kosta.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj