Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

2021-05-12


Att badrummet är ett rum du inte ska ge dig på att försöka renovera på egen hand känner många till. För elinstallation och tätskikt i våtrum krävs behörigheter och för en så trygg och rolig renoveringsresa som möjligt är det bra att ta professionell hjälp. Men trots att någon annan utför jobbet åt dig finns det mycket du som beställare ska välja, planera, köpa och fundera kring. Vad behöver man egentligen veta när man är i startgroparna av badrumsrenoveringen? Här kommer en Q&A som ska ge svar på det mesta!

Joar och Matilda renoverade sitt badrum på Södermalm i februari 2021. Ett litet rum på knappa 3 kvadrat som inte rörts sedan ett stambyte i början på 80-talet. Nu 40 år senare hade klinkern börjat krackelera och fuktskador börjat dyka upp i taket. Det var helt klart dags för en uppfräschning och vi har hängt med under renoveringens gång!

fo-re-och-efter-helhet
Badrummet i sin helhet före och efter renoveringen.

Inför renoveringen

Det ska köpas klinker, letas företag och planeras - Hur börjar man?

Vi hade en idé att ta tillbaka den sekelskifteskänsla som vi gissade att badrummet en gång måste ha haft när huset byggdes 1928, men ingen av oss hade renoverat tidigare. Det första vi gjorde var därför att ta kontakt med företag som kunde hjälpa oss. Sju olika företag som vi hittade via Offerta fick komma hem till oss, titta på badrummet, lämna en prisbild och berätta hur det här projektet skulle kunna se ut. Vi lämnade över våra frågor i proffsens händer helt enkelt.

fo-re-toa-och-dusch
Förebild av den ganska trånga toaletthörnan med inbyggt element, samt duschen.

Vilket företag valde ni?

Företaget Byggest AB var väldigt trygga och proffsiga. De förstod vår vision, lyssnade på oss och gav bra tips. Det kändes att de var otroligt erfarna så vi bestämde oss fort för att jobba ihop med dom.

Vad ska man mer tänka på vid val av företag?

 • Se till att du träffar flera företag så att du får en tydlig bild av vad som är ett bra pris. Det första företaget vi träffade lämnade en offert på 140 000, nästa företag låg på 80 000. Efter det var vi förstås väldigt förvirrade kring vad som var ett rimligt pris för ett badrum på 3 kvadrat. När vi träffat fem företag till förstod vi att runt 100 000 kronor för ett ganska litet badrum var standard. Företaget vi valde, Byggest AB, kostade 90 000 kronor.

 • Se över att företaget har de certifieringar och behörigheter som krävs. Viktigt för oss var BKR - våtrumscertifikat, Säker Vatten och Elsäkerhetsverket.

 • Titta noggrant på offerten vilka garantier företaget lämnar efter sig vid projektets slut. Skulle något hända inom ett eller flera år är det skönt att veta att företaget kommer tillbaka och hjälper er. Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att jämföra företag innan ni väljer: https://offerta.se/blogg/pris-kvalitet-certifikat-3-anledningar-till-att-du-maste-jamfora-foretag-infor-din-renovering/

Hur mycket av renoveringen måste man ha planerat innan man väljer företag?

 • Egentligen behöver man inte ha bestämt sig för något definitivt alls. Men det är bra att ha tänkt igenom någorlunda vad man är ute efter så företagen kan ge en så inkluderande och tydlig offert som möjligt redan efter ert första möte. Det gör att företagens tid- och kostnadsuppfattning blir mer exakt. Men det är inte det första mötet som avgör, när renoveringen sen närmar sig har ni ett uppstartsmöte ihop med företaget där ni går igenom mer ordentligt och exakt hur ert badrum ska se ut - först då är det bra att ha bestämt det mesta kring hur man vill ha det!

 • Ett annat tips är att göra en budget. Skriv ner arbetskostnaden och kika på vilken inredning ni vill ha. På så sätt får ni en tydlig bild av vad för siffra ni kommer att landa på totalt när renoveringen är slutförd.

fo-re---dusch-och-handfat
Förebild av duschhörnan och handfatet som satt lågt under spegeln och något snett monterat.

Vem handlar vad?

Vi köpte egentligen allt som skulle synas: möbler, klinker, kakel, dusch etc. Vi fick rekommendationen från företaget att alltid köpa 10% extra material av kakel och klinker för att ge utrymme för spill. Företaget i sin tur bistod med allt byggmaterial, förutom fog och silikon (det som sitter mellan kakel- och klinkerplattor) som vi också valde färg på.

Vad behöver man förbereda innan renoveringen drar igång?

 • Bor ni i bostadsrätt, se till att få renoveringen godkänd i god tid innan start! För vår del fick vi skjuta upp byggstarten en vecka då vi var lite sent ute, och föreningen inte hade möte innan vår planerade byggstart.

 • Först och främst måste ju badrummet tömmas. När det närmar sig renoveringens start är det bra att även tömma det rum eller den yta som ligger närmast utanför badrummet. För oss plastades hela rummet utanför badrummet in med byggplast, där förvarade byggarna material, maskiner och annat som de använder under renoveringen.

 • Det kan också vara skönt att ha koll på inköpen redan innan. Är det något av det ni ska handla (klinker, kakel etc.) som har längre leveranstider? Finns taklampan i butik etc. Vet ni från början att ni väntar in beställningar kan ni alltid synka det med byggarna. Dock tar det ju ett par veckor innan möbler och golv ska på plats så troligtvis hinner det komma ändå, men annars kan ni skjuta fram renoveringen något. Synka ihop med byggföretaget!

Under renoveringens gång

Var det något som inte gick som planerat?

Slutresultatet av badrummet är precis som vi tänkt oss, men renoveringen tog längre tid än planerat. Det berodde på att vi fick invänta godkännande från vår förening om att stänga av vattnet i hela huset två gånger under rördragningen, något som vi trodde skulle beröra endast vår lägenhet.

process-va-ggar
Väggarna som dök upp bakom putsen bestod av träplankor från 1928, alltså över 90 år gamla. Gammalt, men snustorrt.

Hur påverkas grannar?

 • Vi bor i lägenhet så våra grannar påverkades en hel del byggpapper över golvet i trapphuset. Det låg där för att skydda förstås, men blev slitet och dammigt under tiden så det kan vara bra att sätta upp en lapp om hur länge renoveringen ska pågå så grannarna har koll på läget.

 • Ljudet under rivning som pågår den första veckan av renoveringen är nog det mest störande momentet så det kan vara bra med en liten heads up innan. Vi knackade på hos vår närmaste granne som bodde vägg i vägg med badrummet och lämnade ett paket öronproppar och en chokladkaka.

Kunde ni bo i lägenheten under renoveringen?

Vi hade turen att kunna bo på en annan plats under hela renoveringen. Med facit i hand var det ett väldigt bra val för även efter renoveringen är det mycket byggdamm kvar i lägenheten, trots plast och stängda dörrar är det svårt att undvika. Det hade varit ganska jobbig luft att bo i under sex veckors tid så det är ett hett tips!

process-klinker-och-kakel
Efter två veckor av först rivning och sen tätning av väggar var det äntligen dags att börja plattlägga kakel och klinker.

Vad gör man om missförstånd uppstår under renoveringen?

Här kommer vikten av kommunikation in i bilden. Det är jättebra att redan från start komma överens om hur ni kommunicerar under renoveringen. Whatsapp gjorde att vi konstant kunde följa med under renoveringens gång och direkt ifrågasätta eller svara på frågor/önskemål eftersom vi inte bodde hemma under tiden. Byggest skickade bilder till oss i slutet av varje arbetsdag, genom det var vi ständigt uppdaterade så när det uppstod missförstånd var det lätt att lösa.

En miss vi var med om var när Byggest trodde vi skulle ha spotlights i taket, vilket blandats ihop med ett av deras andra projekt. Så där försvann ett par dagar för att montera ner den ram de hunnit sätta upp i taket. Det blev också fel med mönsterpassningen i golvet då rutorna las åt fel håll, något som vi också fick uppdatering om efter att bara några av plattorna monterats så det var snabbt ordnat. Här gäller det att vara rak och snabb i sin kommunikation, något vi som svenskar kan ha svårt för och fick samla lite mod inför (alltid i onödan, Byggest var så lyhörda). Viktigast är att allt blir rätt, det är ju det byggarna vill också.

Efter renoveringen

Efter-helhet
Det färdiga badrummet. Placering av handfatet rakt fram till höger om duschen istället för precis innanför dörren skapar mer rymd när man kliver in i badrummet.

Hur lång tid tog renoveringen?

Sex veckor.

Hur mycket kostade det?

Totalt kostade hela renoveringen 125 660 kronor. Arbetsinsatsen vi betalade till Byggest var 90 000. Klinker, kakel och inredning kostade tillsammans 34 041 kronor.

dusch-efter
Duschhörnan med en regndusch i gammal stil istället för den tidigare badkarsblandaren.

Vilka extrakostnader dök upp?

Nästan inga alls, den enda kostnaden vi inte räknat med från start var 1619 kronor för att stänga av vattnet i huset.

Vad kan du spara pengar på?

I vår offert med Byggest ingick allt byggmaterial, men all inredning köpte vi in och där gick det att spara en hel del. Exempelvis köpte vi vitt 15x15 kakel från Bauhaus för 65 kronor/kvadrat. Likadana plattor kostade flera hundra/kvadrat på Konradssons, Byggfabriken och Sekelskifte och helt ärligt upplevde vi ingen skillnad alls i kvalitet eller material när vi jämförde. Vi köpte endast den svarta kakelbården från Sekelskifte. Ett annat tips är att hålla koll på andrahandsprylar på blocket eller Facebook Marketplace. Spegelskåpet köpte vi av en tjej som hade råkat beställa fel mått så där sparade vi en tusenlapp. Vi hittade också regnduschen på blocket, den var ett skyltex och var därför nedsatt med nästan 50%, men eftersom den hade ett par års garanti vågade vi köra på den och sparade in flera tusen.

detalj-efter
Ett tips för att få till sekelskifteskänslan är att satsa på beslag, knoppar och blandare i gammal stil.

Var ska du inte snåla på kostnader?

Kompromissa inte med sånt som företaget inte kan försäkra er om senare. Vi var exempelvis inne på att behålla vårt gamla handfat och även toaletten, men då kunde inte företaget garantera att det skulle hålla. Om handfatet som är flera år gammalt skulle börja läcka med de nya ledningarna skulle det inte vara företagets ansvar att ordna med det.

toaho-rna-efter
Elemntet vid toahörnan är borttagen och värmen i rummet kommer istället från golvet. Hyllor övanför toaletten skapar extra förvaringsmöjligheter.

Något extra tips?

Ja, en extra lyx är att boka hemstädning när renoveringen är färdig. Byggdammet som blir går inte att undvika och det krävs en rejäl storstädning för att fräscha upp lägenheten.

Snabbguiden till en lyckad badrumsrenovering!

 • Jämför flera företag och känn efter vilka som förstår er vision, är kvalificerade, ger bra garantier och en prisbild som passar er innan ni väljer.
 • Ha en någorlunda tydlig bild av vad för typ av slutresultat ni vill åt redan när ni träffar företagen för första gången - då kan de ge en så tydlig prisbild och tidsram som möjligt.
 • Gör en budget där ni inkluderar arbetskostnad och materialkostnad och kom ihåg att ta lite höjd för eventuella extrakostnader.
 • Om du bor i bostadsrätt, se till att få er renoveringsansökan godkänd av föreningen i tid.
 • Bestäm hur ni kommunicerar med byggarna under renoveringens gång - undvik på så sätt missförstånd. Att be dom skicka bilder över processen i Whatsapp är ett bra tips!
 • Var tydlig om missförstånd uppstår och säg till direkt så är det lätt att rätta till. Byggarna kan ha många projekt igång samtidigt och det är inte helt ovanligt att något blandas ihop.
 • Håll koll på andrahandsmarknaden för att spara pengar. Ett helt nytt skåp, kommod och även dusch kan man ha tur att hitta nedsatt pga felköp.
 • Se över leveranstider för det material ni köper in (möbler, kakel etc.) så att ni från början vet om renoveringen bör skjutas fram något.
 • Spara inte pengar på sånt företagen inte kan garantera håller. Exempelvis genom att spara det gamla handfatet. Det kan bli dyrt i längden om handfatet läcker med de nya rören.
 • Berätta för grannar att ni ska renovera! Första veckan kan rivningen störa mycket.
 • Om du har möjlighet - bo på en annan plats under renoveringen. Byggdamm i lägenheten går inte att undvika trots stängda dörrar.
 • Boka hemstädning när renoveringen är klar. Ingen städar bort dammet lika bra som proffsen.

Står du inför en badrumsrenovering? På Offerta kan du hitta och jämföra företag som genomför renoveringar! Gör en renoveringsförfrågan här.

Matilda
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig