Guide till julstädning

2022-11-17


Julen närmar sig med rasande fart och snart är det mycket att stå i. Julklappar som ska handlas, mat som ska lagas och så allt julpynt förstås. Inte konstigt att många blir stressade och då har vi inte ens nämnt julstädningen. Ja listan över allt som behöver göras i december är ofta lång och tidskrävande.

Så hur ska man prioritera? Vi hjälper dig med en checklista för julstädningen. Vill du hellre ta hjälp av en städfirma, hittar du hjälpen här.

Gör en plan för allt som ska fixas

För att få en överblick är det bra att börja planera vad du behöver göra för att få det fint till jul. Var kommer ni tillbringa mest tid och finns det någonstans där du kan städa en bra bit innan själva julafton? Försöka att rangordna var du tycker är viktigast att städa och sätt mindre fix längre ner på listan. Tex genom att dela upp i "behöver städas" och "vore bra om det städas".

checklistajulstadning

Rensa

Alla vet att jul innebär nya grejer, så passa på att rensa innan jul. Försök att organisera sakerna så att de hittar sin plats så att inget ligger “framme”. Då blir själva städningen enklare när du väl sätter igång. Har du svårt att ta beslut så kan det vara bra att packa undan allt du inte vet vad du ska göra av i en kartong som du ställer undan tills efter jul.

julstadning

Dammsugning & dammtorkning

Börja med att dammtorka hyllor, lampor och avställningsytor. Glöm inte överskåp, fönsterbrädor och golvlister. Bäst är att jobba sig uppifrån och ner. En dammvippa kan med fördel användas för fönsterkarmar, dörrkarmar och ömtåliga föremål. Glöm inte att damma bakom element och över gardinstängerna. Torka av skåpsluckor, handtag, knoppar och strömbrytare. Dammsug alla golvytor och använd ett speciellt munstycke till mattor. Var extra noga bakom möbler och sängen. Skaka och dammsug under soffan och soffkuddarna. Många glömmer att dammsuga bakom dörrar och i klädkammare.

Glöm inte byta filter och dammsugarpåse innan du sätter igång.

Badrum och tvättstuga

Badrummet är en viktig post i julstädningen, särskilt om ni väntar gästar. Rengör toalett, handfat och dammsug golvet, glöm inte dammsuga under badkaret. Skura golven och rengör och torka av alla kaklade delar. Lägga extra fokus på duschkabin och golvbrunn. Putsa upp speglar och kranar och torka av eventuella lister. Diska tandborstmugg och tvätta eventuellt duschraperi. Passa på att rengöra tvättmaskin genom att köra en tvätt med ättika på 90 grader. Rengör extra noga i filter, tvättmedelsfack och uppsamlingsfack. Rensa filter och rengör torktumlare.
julstadningbadrum

Köket

I köket finns mest att göra under en julstädning. Börja med att torka av inuti och utanpå alla skåpsluckor och på alla plana ytor. I och med att mycket mat ska lagas är det bra om även spis, ugn och micro blir grundligt rengjorda. Använd med fördel såpa, citron och bikarbonat för miljövänligt rengöring. När mycket mat ska förvaras är det värt att lägga ner tid på att frosta av frysen och rengöra kylskåpet noggrant både in och utvändigt. Passa på att serva kaffemaskinen, kalka av kaffebryggaren och rengör mixern. Använder ni brödrosten ofta? Rengör den också för att på ett optimalt städresultat. Glöm inte att rengöra i besticklådan och gör en grundlig rengöring av skärbrädor. Till diskmaskinen kan du ofta köpa speciellt rengöringsmedel och glöm inte att fylla på salt och spolglans. Under diskbänken finns det ofta ett utrymme som behöver städas tillsammans med sopkärl och behållare för återvinning. Dammtorka alla ytor och lister och avsluta med att dammsuga och skura golvet.

mijövanligstadning

Sovrum och kontor

Börja med att vädra och skaka alla sängkläder. Tvätta täcken, madrasskydd och kuddar och bädda rent med nya lakan. Dammtorka alla ytor och dammsug golven (extra noga under sängen och under möbler med ben). Torka av gardinstång och damma av elementen. Torka av inuti och ovanpå byråer och i garderober. Har du ett kontor så rengör alla utrustning med speciella trasor som inte repar. Dammsug varsamt sladdar och torka av ömtåliga föremål. Avsluta med att våttorka samtliga golv. Har barnens skrivbord fått fläckar av pennor tas många av dem bort med handsprit eller såpa och vatten.

Hall

I hallen är det främst rensning som krävs, särskilt om ni ska ha gäster. Häng undan jackor och skor som inte hör säsongen till och strukturera upp vantar, mössor och annat i korgar. Här kan det behöva städas flera gånger om skor och ytterkläder drar in grus, jord och löv. Städa noga under skoställ och under hallmattan och sopa upp grovt grus för att inte skada dammsugaren. Dammsug noga bakom byråer och vid element. Torka av alla ytor, glöm inte ovansidan av hatthyllan och dörrhandtaget. Avsluta med att våttorka golvet och putsa hallspegeln.
julstadninghemma

Sista piffet

Äntligen dags för pynt! För att få den där nystädade känslan finns det några knep att ta till som alltid fungerar. I köket lägger du på den där fina linneduken och byter ut kökshanddukar och grytlappar och sätter i nya stearinljus. Kanske unnar du dig en diskret bukett med torkade blommor. I sovrummet drar du på ett nytt överkast och sätter fram nya doftljus. I badrummet lägger du fram nya handdukar, en nytvättad badrumsmatta och en ny lyxig tvål. I vardagsrummet drar du fram en mysig varm pläd tillsammans med nya överdrag till soffkuddarna som du fluffar upp för en nybäddad känsla i soffan. Julmotiv eller inte bestämmer du själv. Har du julgardiner? Det är nu dom ska fram. Glöm inte att ställa fram ett mysigt doftljus i hallen som garanterat gör att dina gäster känner sig välkomna.

Känns det som om julstädningen tar kraft och energi från det som är mysigt med julen? Ta hjälp med julstädningen och minska stressen i år Jämför städfirmor här. (Psst, tiderna innan jul tar slut försvinnande fort).

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig