Guide

Så stylar du din bostad inför visningen!

2023-05-31

Köksbord med krukväxter och retroinredning

Funderar du över allt som måste fixas inför en kommande försäljning? Trenden med homestyling fortsätter att växa. Men är det verkligen värt det? Vi har listat några viktiga saker att tänka på och vad du kan göra själv för att öka värdet på din bostad.

Styling verkar dyrt och onödigt, går det inte att sälja ändå?

Självklart kan du sälja din bostad i sitt nuvarande skick men faktum är att stylade bostäder säljs snabbare och till ett högre pris. Många mäklare menar också att det är betydligt enklare att sälja stylade bostäder, särskilt i kontrast till de som stått tomma. En tom bostad kan nämligen göra det svårt för spekulanterna att få en korrekt bild av bostadens potential.

När man stylar en bostad är själva syftet att visa bostadens absolut bästa sida genom att lyfta fram utrymmet, funktionaliteten och stilen på bästa sätt. Tyngdpunkten ska ligga på att få köparen att kunna se möjligheterna och själva föreställa sig hur det skulle vara att bo där. Bra att veta är att kostnaden för homestyling många gånger är avdragsgill för försäljningen.

Få upp värdet med upp till 10%

Att stylade bostäder lockar fler spekulanter menar experterna beror på att de flesta människor går på magkänslan när de köper en ny bostad. Vissa går så långt som att likna det vid att träffa en partner, troligtvis för att de är ett så pass stort beslut i våra liv, samtidigt som det finns spekulanter som vittnar om känslan att bli kär i en potentiell bostad.

Så om vi kan skapa den där härliga känslan och ge en positiv upplevelse till köparna redan när de kollar på bilderna i annonsen så är chanserna stora att de är beredda att lägga ett extra bud. En bostad som lockar ett stort antal spekulanter har också en statistisk fördel i budgivningen och många mäklare menar att stylade bostäder säljs till uppemot 10% dyrare jämfört med ostylade.

Mysigt sovrum med överkast och växter

Så vad kan jag göra själv?

illustration-list-arrow

Städa

Städa riktigt ordentligt, lägg extra krut på köket och badrum där köparna förväntar sig klinisk renhet. Som köpare vill man kunna kolla överallt utan att mötas av smuts och damm. Orkar du inte städa själv? Anlita en städfirma, det brukar det vara värt!

illustration-list-arrow

Rensa

Rensa och plocka undan personlig saker som fotografier, tandborstar, post-its, och kylskåpsmagneter. Försök rensa bort saker och prylar som inte bidrar till helhetsintrycket utan snarare gör att det upplevs stökigt. Plocka till exempel undan på skåp, på bänkar, i garderober och under sängen. För att rummen ska kännas luftiga och rymliga kan du behöva flytta undan vissa möbler för att skapa mer plats, undvik också att enbart möblera längst väggarna. Tänk på att köparna vill få känslan av att kunna flytta in i sitt nya hem, inte ditt.

illustration-list-arrow

Ge hemmet en ”neutral” personlighet

För att inte bostaden ska upplevas som steril, kal och helt opersonlig så behöver du lägga till detaljer som bidrar till ett välkomnande och harmoniskt intryck. Addera snittblommor, gröna växter, ljusstakar och vackra vaser, plädar och mysiga kuddar. Satsa på stilleben i köket med örter, oljor och en utvald kokbok. Det viktigaste är att få köparna att känna sig bekväma och framför allt som hemma. Välj gärna dova ljusa färger då starka färger kan ta över helhetsintrycket, särskilt om du hellre vill framhäva vackra detaljer, snygga fönster eller fina golv.

illustration-list-arrow

Små detaljer kan göra stor skillnad

Tänk hotellrum när du inreder sovrummet, bädda med många kuddar och överkast. Placera gröna växter i badrummet tillsammans med nya handdukar, doftljus och en fin tvål. Har du möjlighet att ändra ljuset så satsa på flera ljuskällor från olika håll istället för en stark taklampa, särskilt under den lite mörkare årstiden.

illustration-list-arrow

Tänk på första intrycket

Hallen är det första som kommer att synas i ditt hem så förutom att den behöver vara städad och undanplockad så är det viktigt med ett välkomnande intryck. Har du ett mindre bord att ställa fram med en bukett med snittblommor och en fin ljuslykta så får du genast en varm känsla. Se till att gömma undan de vanliga ytterkläderna och låt något snyggt plagg hänga framme.

Hjälp med styling

Om du står inför en försäljning av din bostad vet vi att det kan vara många saker att hålla koll på. Då kan det vara skönt att få professionell hjälp med stylingen så att du kan fokusera på andra bitar av processen.

Företag som jobbar med professionell homestyling har ofta god insikt i vad som kan förbättra dina säljmöjligheter, oavsett om du äger ett modernt hem eller ett som inte renoverats på flera år. På Offerta får förslag från olika företag och slipper på så vis leta själv.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj