Guide

Kom igång i trädgården

2023-10-23

Bild på kärra med trädgårdsrens

Stiven och Patriks är odlingsfantasterna med en egen kolonilott. Här får du ta del av deras bästa tips för att komma igång i trädgården.

Trädgårdsmästare som berikar jorden i en potatisplantering.
illustration-list-arrow

Läs på

Det bästa tipset är nog att läsa på litegrann. Köp en enkel bok eller följ konton på instagram för inspiration! Olika typer av odling kräver olika omsorg. När odlingen börjat ta fart kan det till sist bli dags att plantera om då de kräver ny jord eller en större kruka. Då får man t.ex. inte sätta gurkor längre ner än de suttit innan, med med tomater är det tvärtom - sånt kan det vara bra att läsa på lite kring!

illustration-list-arrow

Börja småskaligt

Ta små steg och börja småskaligt med några få saker för att sen bygga på med mer. Potatis, morötter och andra rotfrukter kan vara kul att börja med - de växer snabbt och enkelt. Sånt som växer under jord är inte lika utsatt för skadeangrepp

illustration-list-arrow

Testa dig fram!

Men våga chansa lite också! Testa och se vad det blir. Vissa växter trivs bra ihop och kompletterar varandra medan andra tar död på varann. Varenda planta är som små egna individer kan man säga!

illustration-list-arrow

Hantera oinbjudna gäster

Klipp mördarsniglar mitt itu så att de inte förökar sig, och odla i pallkrage - det kan stänga ute sniglar!

illustration-list-arrow

Kompostera smart

Istället för att slänga ogräs direkt i komposten - lägg ut det på ett plastunderlägg i solen och låt det torka ut! Då tar det mycket mindre plats och därför längre tid innan komposten fylls upp = färre vändor för att åka och slänga. Obs: Släng ogräset i plast så det inte växer iIstället för att slänga ogräs direkt i komposten - lägg ut det på ett plastunderlägg i solen och låt det torka ut! Då tar det mycket mindre plats och därför längre tid innan komposten fylls upp = färre vändor för att åka och slänga. Obs: Släng ogräset i plast så det inte växer igenom komposten och sprider sig vidare.genom komposten och sprider sig vidare.

illustration-list-arrow

Täck med plast

När potatis börjar komma upp ur jorden innebär det att det börjar växa på där under. Täck då över dom med mer jord - annars finns risken att de blir gröna. Inför midsommar: Plantera potatis i en påse så är den redo att tas med när det är dags!

illustration-list-arrow

Ta hjälp av en trädgårdsmästare

En trädgårdsmästare kan hjälpa att berätta vad specifika plantor behöver och vad som ska växa intill varann. Det är alltså toppen att ta hjälp t.ex. inför att anlägga en trädgård för att det ska bli så bra som möjligt. Sätt grunden i trädgården med en trädgårdsmästare helt enkelt. Och ta hjälp som sagt när det är dags att klippa äppelträden!

En frisk och grönskande rabarberplanta i en trädgårdsrabatt.

Stiven och Patrik hittar du på Instagram under kontot @2grabbar1koloni

Är du i trädgårdstagen nu inför sommaren, men osäker på hur du ska börja för att lyckas på bästa sätt? Hitta hjälp med trädgården här!

Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.