Inspiration

Skapa en vertikal trädgård

2024-04-18

Inspiration vertikal trädgård, växter upp mot en vägg

Vertikala trädgårdar har slagit stort de senaste åren, och vi förstår varför. En vertikal trädgård är en både innovativ och effektiv metod för att odla växter i stadsområden eller på andra platser med begränsat utrymme, samtidigt som de ger en rad andra fördelar för miljön och människors välbefinnande. Vi delar våra bästa tips för att lyckas skapa din egna vertikala trädgård.

Så fungerar en vertikal trädgård

En vertikal trädgård är en trädgårdsdesign där växterna är placerade på en vertikal yta istället för på marken. Det kan vara väggmonterade strukturer, balkonglådor, eller andra typer av upphängda eller stående planteringslösningar. Förutom att det är ett optimalt sätt att odla på i områden med begränsat utrymme finns flertalet andra fördelar.

Få offerter från trädgårdsmästare

Lägg ut uppdrag
illustration-list-arrow

Estetisk tilltalande

De ger en visuellt tilltalande funktion till vilken yta som helst och kan förbättra utseendet på en byggnad eller trädgård.

illustration-list-arrow

Fungerar både ute och inne

En vertikal trädgård går lika bra att ha ute som inne. Är man inte helt såld på basilika och rosmarin kan man ju alltid plantera sina favoritblommor. Det finns faktiskt mängder av växter som hjälper till att rena luften inomhus, toppenbra då många av oss bor i tillslutna lägenheter med bristfälliga ventilationssystem.

illustration-list-arrow

Isolerande effekt

En vertikal trädgård kan faktiskt också fungera som naturlig isolering för byggnader, vilket kan bidra till att minska energikostnaderna för uppvärmning och kylning.

Så skapar du din egna vertikala trädgård

illustration-list-check

Planera noggrant

Innan du börjar, ta dig tid att planera din vertikala trädgård noggrant. Bestäm var du ska placera den och vilka växter du vill inkludera. Tänk på faktorer som ljusförhållanden, växtzon och tillgängligt utrymme. Skapa en skiss eller ritning för att visualisera hur din trädgård kommer att se ut.

illustration-list-check

Välj lämpliga växter

När du väljer växter för din vertikala trädgård är det viktigt att välja växter som trivs i de förhållanden som du kan erbjuda. Fundera över faktorer som ljuskrav, vattenbehov och växtens storlek. För att skapa en intressant och mångsidig trädgård - välj växter med olika färger, texturer och blomningsperioder.

illustration-list-check

Förbered rätt material

Beroende på din design och utrymmeskrav kan du behöva olika material för att skapa din vertikala trädgård. Vanliga material inkluderar växtlådor, väggmonterade krukor, vertikala planteringspaneler och trådnät. Se till att du har alla nödvändiga verktyg och tillbehör innan du börjar bygga din trädgård.

illustration-list-check

Odla i europall

Ett populärt och billigt val är att odla i en europall som du enkelt kan bygga ihop till en odlingsstation. En europall lämpar sig särskilt för odling av jordgubbar och örter, men denna konstruktion passar även för odling av hängande grönsaker. Du kan alltså testa att odla tomater, gurkor och zucchini på balkongen eller mot husväggen.

illustration-list-check

Glöm inte att vattna

Kom också ihåg att inkludera ett system för bevattning och dränering för att säkerställa att dina växter får tillräckligt med vatten och att du undviker vattenansamling.

Här kan du läsa vidare om nyttiga tips för en grönskande trädgård:


Ta hjälp av ett proffs som andra är nöjda med

Har du inte lust att bygga en vertikal trädgård själv finns självklart hjälp nära till hands. När du lägger ut ditt uppdrag på Offerta får du offertförslag från flera intresserade företag, helt gratis. Jämför omdömen och välj rätt företag för dig.

Få hjälp av en trädgårdsdesigner

Lägg ut uppdrag
Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj