Inspiration

Vertikala trädgårdar

2023-10-25

Inspiration vertikal trädgård, växter upp mot en vägg

Vertikala trädgårdar, har ni hört om dem än? Det är en jättetrend som tar världen med storm av flera anledningar. Dels är det superhippt (och väldigt ekonomiskt, eftersom du kan knapra örter och sallad till en bråkdel av vad det kostar att köpa i affären) och dels har det mängder av estetiska fördelar.

Låt oss bryta ner det: en vertikal trädgård växer på höjden, är yteffektiv, ger oss läckra kryddor och grödor och är dessutom supersnyggt.

Hur du fixar din vertikala trädgård

En vertikal trädgård går lika bra att ha ute som inne. Är man inte helt såld på basilika och rosmarin kan man ju alltid plantera sina favoritblommor. Det finns faktiskt mängder av växter som hjälper till att rena luften inomhus, toppenbra då många av oss bor i tillslutna lägenheter med bristfälliga ventilationssystem.

Tre växter som renar luften från olika kemikalier inomhus:

illustration-list-check

Guldpalm

illustration-list-check

Ampellilja

illustration-list-check

Gullranka

Grönskande växt på somrig balkong med spalje i bakgrunde och övriga växter intill.


Bra att veta är att alla växter inte lämpar sig för odling i en vertikal trädgård. Växter med rötter som kräver mycket plats trivs inte i vertikala trädgårdar. Du måste dessutom se till att vattnet kan tränga hela vägen ner från odlingens övre del till den undre delen. Plantera därefter de plantor som kräver mycket vatten i den nedre delen och de plantor som kräver mindre vatten i den övre delen.

Här kan du läsa vidare om nyttiga tips för en grönskande trädgård:


Ett populärt och billigt val är att odla i en europall som du enkelt kan bygga ihop till en odlingsstation. En europall lämpar sig särskilt för odling av jordgubbar och örter, men denna konstruktion passar även för odling av hängande grönsaker. Du kan alltså testa att odla tomater, gurkor och zucchini på balkongen eller mot husväggen.

Har du inte lust att bygga en vertikal trädgård själv hjälper vi på Offerta naturligtvis dig att hitta rätt proffs för jobbet.

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj