Guide

Så får du en grönskande trädgård

2023-10-23

Närbild på person som arbetar i rabatt i sin trädgård

I ett grönområde i norra Stockholm huserar Stiven och pojkvännen Patrik i en kolonilott. En 26 kvadratmeter stor stuga omgiven av en fantastisk trädgård blir deras fritidshem från april till september. Här sår och odlar de, vattnar blommor och sköter äppelträden. Det är många olika växter som kräver olika sorters behandling. Vi diskuterade hur man tar hand om en trädgård på bästa sätt och när det är bättre att lämna över pekpinnen till en trädgårdsmästare.

Berätta vad ni odlar?

Närbild på jordgubbar som gömmer sig bakom blad i rabatt

– Både kryddor, frukt och grönsaker! I grunden består trädgården av flera äppelträd, ett körsbärsträd, vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och så fläderträdet. Vi odlar bland annat rosmarin, timjan, rödbetor, gurka, pumpa och potatis - och mycket mycket mer. Nu under försommaren har mycket av det som förodlats i växthus under våren blivit redo för plantering, medan annat har vuxit på bra utomhus sedan flera veckor tillbaka.

Det är en härlig sysselsättning som tar mycket tid, det blir som en livsstil.

När ska man odla i växthus?

– Ett växthus kan hjälpa till med värme och ljus så vi har använt det till att förodla. På så sätt har vi kunnat komma igång tidigare än om vi hade inväntat våren. Patrik påbörjade till och med en del odling inne i lägenheten när det var för kallt ute, och först när växterna vant sig vid klimatet ställer vi ut dem i trädgården. Vi har använt två växthus som vi satt ihop och där inne har vi haft en värmelampa på när det varit kallare. Chiliplantorna t.ex., som egentligen inte är gjorda för vårt klimat, kräver mycket tid för att hinna växa under en säsong. Så de odlade vi redan i februari - då behövdes förstås extra värme. Men det allra mesta går att förodla, vissa gör det bara för att få en tidigare skörd. Sen är det olika vad växterna vill ha, en del växter klarar frost medan andra klarar sig direkt när frosten släppt. Andra vill ha minst 15 grader varmt.

Plastad odlingshylla står mot röd husvägg

När är det dags att skörda?

– Det är olika beroende på hur snabbt det växer och hur vädret är. Sallad kan man skörda varannan vecka, det växer som ogräs, medan potatisen skördas först till hösten.

Närbild på person som beskär växter i rabatt

Vad gör ni med det ni skördar?

– Vi lagar mat! Chilin torkas och sen har vi den året runt. Gurkan lägger vi in. Men mycket är färskvaror som vi får laga under tiden det kommer upp under sommaren. Det är en härlig sysselsättning som tar mycket tid, det blir som en livsstil.

Närbild på person som klipper gräslök

Hur sköter man en trädgård för att få den såhär fin?

– Det viktigaste är att klippa ner gammalt visset när man öppnar upp trädgården för våren, samt att dra upp ogräset tidigt så det inte slår rot för mycket. Det håller på vi på med mycket i början. Det värsta ogräset är kirskål som har rötter som går under hela trädgården. Kirskålen älskar fukten så det flödar verkligen nu och klättrar igenom grusgångar och allt. Det måste man dra upp så fort det kommer.

Rabarber i trädgård

Vad av det ni odlat har vuxit bäst?

– Björnbär och hallon växte bäst förra året. Men sen får vi också hur mycket äpplen och rabarber som helst.

En härlig miljöbild på ett falurött litet hus med ett äppelträd utanför. I äppelträdet hänger en röd luftballong som dekoration.

Vad händer med trädgården under vintern?

– Vissa växter är fleråriga och klarar av vintern och kylan. Men det som växer i pallkragarna är enårsväxter alltihop, så där måste man läsa på vad som ska klippas ner under vintern och då är det olika när de behöver tas om hand. Mycket ska inte klippas när det lever och blommar utan när det är i viloläge. Sen när värmen kommer tillbaka får man odla nytt!

Porträttbild på Stiven och Patrik, kolonilottsproffs

Stiven och Patrik hittar du på Instagram under kontot: @2grabbar1koloni

Är du trädgårdstagen nu inför sommaren, men osäker på hur du ska börja för att lyckas på bästa sätt? Hitta hjälp med trädgården här!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj