Få hjälp med stensättning - tänk på dettaAtt lägga stenplattor i trädgården, på uppfarten eller bygga en mur kan ge tomten ett lyft och ett helt nytt intryck. Stensätter du uteplatsen blir den direkt mer praktisk och du får chans att rama in den med växtlighet för att skapa ett rum utomhus. Möjligheterna är i det närmaste oändliga.

Planerar du att lägga sten i trädgården finns det en uppsjö av olika varianter att välja mellan och för att stensättningen ska hålla länge måste du sätta stenen på rätt sätt. För vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig.

Välj rätt sten för din trädgård

För det första är det bra att fundera på vilken typ av sten du vill använda. Utöver tycke och smak bör man också ta hänsyn till var stenen ska ligga. Om du exempelvis ska lägga sten på uppfarten är det bra att välja en produkt som är dokumenterat hållfast mot tryck och frostpåverkan.

När du köper sten eller plattor ska det specificeras om de är körbara eller inte, det vill säga om stenen tål vikten av en bil. Ett riktmärke brukar vara att plattorna ska vara 6-7 centimeter tjocka för att du ska kunna lägga dem på uppfarten.

Varianter av sten

Gatsten: På uppfarter och i trädgårdsgångar är klassisk gatsten i granit ett vackert material. De finns i olika storlekar och är av samma sort som de som ligger på gator och torg. Hållbarheten är hög. Däremot passar de sämre på uteplatser eftersom utemöbler står ostadigt på den ojämna ytan.
Betongplattor: Plattor i betong finns i en mängd olika storlekar, med olika nyans och finish. De är jämförelsevis billiga och kan täcka stora ytor snabbt. Betong är dessutom beständigt och din stensättning kommer hålla länge.
Tegel: Marktegel är också ett hållbart material som kan skapa en snygg uppfart eller en trevlig uteplats. Passar teglet in i övrig omgivning blir stensättningen ett smycke i trädgården.
Natursten: Vill du ha ett mer levande intryck i trädgården kan natursten vara rätt val. För att göra stensättningen enkel finns det färdigpassad, oregelbunden sten som sitter på ett nät – ofta i skiffer. Då behöver du inte oroa dig för att pussla ihop uteplatsen men får ändå en levande miljö.

Sedan finns det naturligtvis en mängd olika stentyper, former och färgtoner att välja mellan. Fundera igenom om du är nöjd både med det estetiska och det praktiska innan du går vidare och planerar själva arbetet. Vad passar egentligen bäst för din trädgård och omgivning?

För en uppskattning av kostnaden för stensättning, läs vår artikel om pris för stensättning.

Anlita sten- eller plattsättare

Du bör också fundera på i vilken omfattning du vill ha hjälp. Vill du själv utföra något av arbetet eller vill du hellre få hjälp med hela projektet? Många företag utför olika typer av markarbeten och kan hjälpa dig med stora delar av ditt arbete.

23 %
Planerar att lägga upp till 10 000 kronor på renovering under det kommande året, enligt en undersökning av NEPA 2014.

Kom dock ihåg att bra underarbete är nödvändigt för att få ett hållbart och snyggt resultat och du kan inte lägga sten direkt på matjorden. I Sverige, där marken fryser på vintern, kommer stenarna att röra sig om du inte gjort ett bra förarbete. Dessutom måste du ha rätt lutning på stensättningen så att regnvattnet rinner av, speciellt om det är en uteplats intill huset.

Är du osäker på hur arbetet ska utföras rekommenderas att du tar in offerter från flera företag som kan markarbete. Förklara så ingående som möjligt vad du vill göra så att du kan få realistiska prisförslag.

Bra att ha med i din offertförfrågan

  • Bostadsort samt önskat start- slutdatum
  • Typ av arbete: exempelvis gångväg, garageuppfart eller uteplats
  • Yta i kvadratmeter
  • Marktyp
  • Nysättning eller reparation
  • Stentyp
  • Övriga önskemål

När du sedan har fått in offerter kan du jämföra pris och arbetsupplägg och gå vidare med den stensättare som passar bäst för uppdraget.

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig