Guide

Mardrömmar för husägare

2023-10-23

Rött hus med vita knutar i höstmiljö med gulnade löv på gräsmattan.

Många drömmer om ett liv i hus. Att ha större boendeyta, en trädgård att sköta om under sommaren eller kanske en terrass att fira födelsedagar på – vi håller med om att det låter alldeles underbart. Men visst finns det också en baksida som kan förvandla husidyllen till en riktig mardröm. Vissa åkommor går att hindra i förebyggande syfte, andra kräver direkta åtgärder. Här nedan går vi in på husägarnas tre absolut värsta farhågor.

Fuktskador

Isolering eller självdrag som slutat fungera är inte ovanligt alls och resulterar allt som oftast i fuktskador - något som kan bli riktigt dyrt att ta hand om. Hus med plattare tak blir ofta fuktskadade på grund av de stora mängder snö och regn som inte rinner av lika effektivt som andra tak. Även du som bor i ett hus med krypgrund bör vara extra vaksam på mögel som kan börja tränga upp då det tyvärr är såpass vanligt att uppemot varannan krypgrund drabbas.

Så kan du förebygga fuktskador

illustration-list-check

Se till att dina vattenledningar är hela och inte läcker.

illustration-list-check

Inspektera din krypgrund med ficklampa med jämna mellanrum för att se till att den är torr och ren från skräp.

illustration-list-check

Undvik att låta buskar växa för nära grunden.

Huset sjunker

Har du hört talas om hus som sjunker? Det är faktiskt ett förekommande problem, oftast om huset byggts på en mark med dålig bärighet eller om yttre omständigheter på något sätt har destabiliserat grunden. Tack och lov är symptomen relativt enkla att lägga märke till för att du ska kunna anlita hjälp i tid. Håll utkik efter förändringar som dessa: sprickor i väggar och grund, kärvande dörrar och fönster eller lutande golv.

En spricka i väggen från kanten på den vita dörrkarmen och utåt över beige vägg.

Få offerter på tomt- och markarbete

Lägg ut uppdrag

Hussvamp och mögel

En av de värre skadorna ett hus kan råka ut för är hussvamp och mögel. Hussvamp trivs i utrymmen som är dåligt ventilerade eller fuktiga, så som exempelvis en källare kan vara. Fuktskador, som vi nämnde ovan, är också en vanlig vägledare till problemet. Håll utkik efter ett brunaktigt pulver längs listerna och trösklarna inomhus - hittar du det är det högst troligt hussvamp du ser. Hussvamp sprids fort så se till att åtgärda problemet så fort som möjligt.

Ta hjälp av en saneringsfirma.

Hur mår ditt hus?

Som husägare ska man såklart kunna leva sin dröm, men det kan kräva att du undviker mardrömmen. Har du upptäckt hussvamp och mögel, är osäker över sprickor på väggen eller om ditt hus är byggt på krypgrund eller inte? På Offerta hittar du experter som kan hjälpa dig att bedöma hur ditt hus mår, och vägleda dig om eventuella åtgärder trots allt skulle krävas.

Lägg ut ditt uppdrag här.

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj