Tips & guider
Så hanterar du kostnader i ROT- och RUT-branschen
2025-04-02

Att erbjuda ekonomitjänster idag handlar inte bara om siffror – det kräver också en förståelse för företagsutveckling och kundrelationer. För Katri började resan med ett tidigt intresse för ekonomi och redovisning, vilket senare utvecklades till en passion för att stötta företag i deras ekonomiska tillväxt. Genom sitt engagemang och sin kunskap har hon byggt upp en verksamhet som erbjuder bokföringstjänster och konsulttjänster inom ekonomi, företagsledning och administration. Läs mer om hur hon tog steget in i branschen och blev en framgångsrik företagare.
ROT & RUT – Smart affär eller ekonomisk fallgrop för företag?
-För konsumenten är det alltid fördelaktigt att nyttja ROT och RUT. I år kan man med det nya förslaget få 50 % avdrag på Rot och 50 % på Rut tjänster. Ur ett företagsperspektiv är det dock inte alltid fördelaktigt att erbjuda Rot och Rut. All rapportering hamnar på företag i Sverige och konsumenten behöver inte ta ansvar. Om konsumenten har förbrukat sitt Rot och Rut blir det företaget som får stå för kostnaden.
I Sverige ligger hela rapporteringsansvaret på företaget, medan det i Finland är konsumenten själv som hanterar och ansöker om avdraget. Därför är det viktigt för företag att ha tydliga rutiner och kontrollera kundens avdragsutrymme innan arbetet påbörjas, för att undvika ekonomiska risker.
När är det dags att byta från enskild firma till aktiebolag och vilka faktorer ska man ta hänsyn till innan man fattar beslutet?
-Det är dags att byta från en enskild firma till aktiebolag när man är redo att satsa fullt ut på ditt bolag. Det går inte att ta utdelning i en enskild firma och det dras skatt på all vinst, vilket innebär en hög statlig inkomstskatt (50%). I aktiebolag kan man ta lön upp till gränsen för statlig inkomstskatt och därefter utdelning vilket har ett mycket lägre beskattningsvärde (20%) Man kan även låta vinsterna ligga kvar i aktiebolag. När man omsätter en miljon och vinsten är en halv miljon eller mer, är det dags att byta från en enskild firma till aktiebolag.

En tydlig offert minskar risken för missförstånd, skyddar mot obetalda fakturor och klargör vad som ingår i uppdraget. Många missar viktiga detaljer som påverkar både pris och arbetsprocess. Här är Katris 5 bästa tips för vad som bör ingå i en proffsig offert:
Vad som händer om inte kunden betalar
Vad som ingår i offerten - alla moment som ska utföras
Vad kunden bör förbereda inför bokat uppdrag
Dolda saker som kan komma fram under arbetets gång (ex, el bakom vägg som ska rivas)
Anpassa villkor baserat på arbetsområde
Ett stabilt kassaflöde är avgörande för att driva ett framgångsrikt företag, men hur ofta bör man egentligen fakturera för att säkerställa detta?
-Att fakturera regelbundet är avgörande för ett stabilt kassaflöde. Minst en gång i månaden är ett bra riktmärke, men vid ROT och RUT-jobb kan det vara smart att fakturera direkt. Tänk också på att anpassa faktureringen efter kundens betalningsförmåga. Fakturerar du tidigt i månaden kan det ibland leda till fler påminnelser, vilket tar både tid och energi. Dokumentera alltid dina uppdrag direkt. Det är lätt att tappa bort detaljer i efterhand, särskilt under intensiva arbetsdagar.
Vill du ansluta dig till Offerta?
Gör en intresseanmälanEn buffert är viktig för ett företags stabilitet och trygghet, särskilt vid oväntade händelser eller låg omsättning. Hur stor den bör vara beror på flera faktorer.
-En buffert skapar trygghet i företaget, särskilt vid låg omsättning eller oväntade utgifter. För ett mindre företag bör den ligga runt 100 000 kronor och täcka minst en månads omsättning. Hur stor bufferten bör vara beror bland annat på kundavtal och anställdas uppsägningstider.
Månadsvis eller kvartalsvis momsredovisning – vad passar ditt företag bäst?
-Månadsvis momsredovisning kräver mer administration men ger bättre koll på kassaflödet. Kvartalsvis kan skapa likviditetsproblem om man inte budgeterat för momsen. Kom ihåg – moms är inte dina pengar, utan ett lån från kunden till staten.
Katris 5 bästa tips för att lyckas som egenföretagare:
Gör dig hörd – våga synas utan att skryta
Ta uppdrag även utanför ditt vanliga verksamhetsområde
Våga ta småjobb – de leder ofta till fler affärer
Använd marknadsföring för att nå kunder som behöver din hjälp
Var självsäker, ärlig och tydlig – du behöver inte kunna allt direkt, så länge du återkommer med rätt svar