Tips & guider

5 anledningar till varför kunderna inte väljer ditt företag

2023-05-31

Kvinna är osäker på att acceptera frieri

Vad är det egentligen som gör att kunderna får förtroende för vissa företag medan andra väljs bort nästan med en gång? Vad är viktigt att komma ihåg som företag och vad bör undvikas i allra högsta grad? Vi listar 5 anledningar till varför kunderna inte väljer ditt företag.

Du tar kontakt på ett oseriöst sätt

Efter att kunden gjort en förfrågan efter tjänsteföretag är det viktigt att den första kontakten ni gör känns seriös och genomtänkt. Som kund vill man ha ett ordentligt svar som tyder på att ni gjort detta förr och att det finns ett tydligt system för hur ni går tillväga framåt. Visa att ni är ett etablerat och bra företag och var noggrann med att använda rätt grammatik. Att exempelvis skriva "ringer dig snart" som första kontakt ger ett oseriöst intryck.

  • Tips 💡 När du ansluter dig till offerta får du en personlig coach som hjälper dig formulera svar på ett proffsigt sätt. Om du vill finns också möjligheten att skapa mallsvar, med dem kan du snabbt skicka iväg svar till kunder utan att de känns mindre personliga.

Du lämnar en oproffsig offert

En viktig detalj för att vara förtroendeingivande för kunden är att presentera en bra och seriös offert efter ert första möte. En anledning till att kunden inte väljer ditt företag kan bero på att offerten inte känns tillräckligt proffsig, eller är alldeles för kortfattad. För kunden är det viktigt att känna sig trygg med det företag de väljer och det kan återspeglas i offerten. Se därför till att den är tydlig, innehållsrik samt ger en ordentlig översikt av allt som ska göras från projektets början till slut.

  • Tips 💡 Med Offerta kan du skapa proffsiga, mobilanpassade offerter direkt i vår offerteditor, samt få hjälp att säkra att den innehåller allt som behövs om du skulle vara osäker.

Ni syns inte digitalt

De allra flesta som söker tjänsteföretag letar online, så en stor anledning till att kunden inte väljer ditt företag kan vara att ni inte syns tillräckligt starkt digitalt. Om ni inte har en stark onlinehistorik med recensioner och certifikat kan många uppleva en osäkerhet kring att välja just er.

  • Tips 💡 Ett hett tips är att connecta till en plattform som Offerta med hög trovärdighet där kunderna vet att ni uppfyller grundkrav och kan visa upp recensioner, bilder, behörigheter och försäkringar så att framtida kunder kan se hur grymma ni faktiskt är.

Du har inga eller dåliga bilder

Att en bild säger mer än tusen ord har kanske aldrig stämt in så bra som vid val av tjänsteföretag. För kunden är det jätteviktigt att kunna se att ni är så proffsiga som ni beskriver, och där väger text inte en bråkdel så tungt som att visa upp tidigare utförda jobb med bilder. Så att ha otydliga bilder, eller inga bilder alls kommer bli en stor kontrast mot andra företag, vilket gör att ni bleknar i jämförelsen och i många fall tyvärr kommer väljas bort av kunden.

  • Tips 💡 De allra flesta tjänsteföretagen har bra bilder på både hemsidan och Instagram. Se därför till att synas minst lika starkt. Hos Offerta har du också möjlighet att publicera bilder på utförda jobb, något som gör att kunder kan se era tidigare arbeten redan innan ni knutit kontakt.

Du lyssnar inte på kundens önskemål

En viktig faktor som kan avgöra helt om kunden väljer dig eller inte är huruvida du lyssnar på kundens önskemål och kontaktar dem på rätt sätt. Vissa kunder föredrar att prata i telefon, andra vill ha mail- eller chattkontakt. Var inkännande i ett tidigt skede på vad som passar just den här kunden. Ett så litet misstag som att du ringer trots att de ber de dig maila kan vara avgörande för kunden och göra att de väljer bort dig.

  • Tips 💡 På Offerta kan du skicka meddelanden till kunder som du besvarat och chatta direkt i verktyget. Många uppskattar flera möjligheter, exempelvis att kunna chatta med företagen i inlogget på Offerta samtidigt som de ser offerten framför sig för att kunna ställa relevanta frågor.Som anslutet företag hos Offerta får ni stöd och hjälp av oss genom hela säljprocessen via våra Success Managers. Om ditt tjänsteföretag inte är anslutet till Offerta idag men ni känner er nyfikna på att prova vår tjänst är ni varmt välkomna att skicka in en intresseanmälan, så hör vi av oss inom kort.

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.