Pris

Vad kostar en flyttfirma för utlandsflytt?

2023-05-30

Planering inför utlandsflytt, kryssrutor på karta och ett frågetecken på en post it-lapp

Oavsett av vilken anledning du funderar på att flytta utomlands, studier, jobb eller kanske bara flytta till varmare breddgrader när pensionen är här så kan det vara bra att anlita en flyttfirma som hjälper dig att flytta med hela eller delar av ditt bohag utomlands. Vad det kostar att få hjälp med en flytt utanför Sverige varierar självklart med hur mycket du vill flytta och hur långt flytten går. Förutom detta så finns det några saker som du själv kan påverka som kommer att avgöra priset för att anlita en flyttfirma för utlandsflytten.

Packa själv eller ta hjälp

Ta ställning till om du vill packa allt själv eller om du vill ta hjälp av flyttfirman med packningen. Visst blir priset lägre om du väljer att packa själv, men oftast gäller inte flyttfirmans försäkringar om du packat sakerna på egen hand. Tänk på att en flyttfirma som jobbar med utlandsflytt är specialister på sitt arbete och har rutin på att packa effektivt och på ett sätt som inte ska skada dina saker.

Flytta med lastbil, flyg eller båt

Beroende på vart i världen du ska flytta så kan du behöva olika sätt att transportera dina saker. Ska du flytta inom Europa kanske det är smidigare med en lastbilstransport som oftast bara tar några dagar, medan det i andra fall är bättre att frakta via flyg eller båt. Självklart kommer dina val och förutsättningar här att påverka slutpriset

Samlastning sänker priset på utlandsflytten

Många flyttfirmor som flyttar utomlands kan erbjuda samlastning av ditt bohag. Det är både ett miljövänligare och billigare sätt att flytta dina saker en längre sträcka. Att ditt bohag samlastas innebär egentligen att dina saker kommer att transporteras, oftast i lastbil, tillsammans med andra flyttlass som ska färdas samma väg. Vanligtvis har då flyttfirman ett antal fasta datum med avgångar till specifika destinationer. Eftersom ni är flera som delar på transporten blir priset lägre än om du vill flytta dina saker helt separat.

Få offerter med pris för utlandsflytt

Vid utlandsflytt är det vanligt att flyttfirman själva vill komma för att inspektera ditt bohag. Detta eftersom det är extra viktigt att beräkningen av antal kubik som ska flyttas blir korrekt. Det kan även vara bra att kontrollera om företaget erbjuder samlastning. Tänk också på att de flesta flyttfirmor inte lämnar ett fast pris förrän de gjort en flyttbesiktning av ditt bohag.

Tänk på att flytthjälp till utlandet inte ger rätt till rot- eller rut-avdrag.

Läs mer om vad du bör tänka på i samband med en utlandsflytt i vår checklista i artikeln nedan:

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj