Guide

Så undviker du opålitliga flyttfirmor

2023-08-30

Närbild på nycklar i dörr och flyttkartonger och växter i lägenhet inför flytt.

Papperna är påskrivna och det är dags att börja packa inför flytten, men skulle de vara skönt att anlita hjälp den här gången? Tyvärr har vi alla hört om någon som råkat ut för en oseriös flyttfirma som inte gjort jobbet korrekt eller lockat med ett lågt pris och som slutat med missnöje. Vi har listat det du bör kolla upp innan du skriver kontrakt så att du vet att du anlitat en seriös firma där de anställda jobbar med schyssta villkor.

Undvik prispressare

Många väljer den som ger det billigaste priset när de anlitar en flyttfirma. Men tyvärr har flyttbranschen fortfarande problem med opålitliga firmor som anlitar svart arbetskraft, saknar trafiktillstånd och står utan rätt försäkringar. Många gånger försöker dessa aktörer locka kunder med ett lågt pris för att vinna affären. Så om en firma lägger sig avsevärt under resten eller begär kontant betalning är det något som inte stämmer. Det kan dessutom vara så att du med otur står utan flyttfirma eller en rejält försenad, för att de fått ett intressantare och lönsammare uppdrag. Oseriösa firmor utan kollektivavtal och tillstånd pressar priserna vilket kan göra att seriösa firmor har svårare att klara sig. På Offerta kontrolleras därför alla firmor noggrant och vi tar bara in seriösa aktörer med alla papper på plats för sund konkurrens.


Firmor utan yrkestillstånd - en varningsklocka

Alla företag som erbjuder frakt med fordon behöver enligt lag inneha ett yrkestrafik-tillstånd från Transportstyrelsen. För att få tillståndet krävs det att firman är etablerad i Sverige, har tillräckligt med yrkeskunskaper, ekonomiska resurser och ett gott anseende. Varje fordon behöver registreras för att tillståndet ska gälla och för varje fordon krävs att firman innehar ett av transportstyrelsen fastställt kapital. Detta har medfört att många nystartade firmor struntat i att skaffa tillstånd för att etablera sig på marknaden. Förutom att de bedriver olaglig verksamhet så riskerar du som kund att bli utan ersättning om dina saker skulle skadas under transporten.


Förstå prissättningen

Som oinsatt kan det vara svårt att avgöra vad som är ett rimligt pris för en flytt i och med att det är många saker som spelar in. En firma som framstår dyrare kanske bjuder på både flyttkartonger och emballage? Kom ihåg att kontrollera om det är ett fast pris som gäller eller om firman debiterar per timme. Vissa erbjuder även rörligt pris med tak. Det är också viktigt att väga in flyttuppdragets omfattning; vem som monterar isär, packar och packar upp. Ofta kan flyttfirman ge tips på hur du packar ner ömtåliga saker på ett korrekt sätt. Om du vet med dig att du har extra mycket i källaren, på vinden eller hemma kan det vara klokt att fråga om ett hembesök innan ni bestämmer priset. På så sätt är det lättare för firman att bilda sig en rättvis omfattning av det som ska flyttas och därmed ge dig ett korrekt pris. Skrymmande möbler, flytt av piano eller kassaskåp är också föremål som flyttfirman kan ta extra betalt för.


Om något skulle hända

Hederliga flyttfirmor har alltid ansvarsförsäkring som täcker alla delar av flytten och om något skulle hända personalen. De har också erfarenhet av hur man snabbt och enkelt flyttar allt från tunga möbler till skrymmande föremål på ett säkert sätt. Om något går sönder eller skadas under flytten kan det uppstå en tvist. Ofta handlar det om föremål som fått repor, bucklor eller mindre hål. Kom ihåg att alltid dokumentera om något skulle hända och hör av er till företaget direkt. De flesta företag är måna om nöjda kunder och vill ställa allt tillrätta. Kolla referenser och omdömen för att bilda dig en uppfattning om hur firman hanterat eventuella tidigare klagomål eller be dem specificera vad som ersätts vid skada innan ni skriver på.


Jämför för att hitta rätt

Det finns en uppsjö av flyttfirmor och det enklaste sättet är att jämföra flera olika innan du bestämmer dig. På Offerta välkomnar vi endast skuldfria firmor med F-skattsedel och transporttillstånd vilket gör opålitliga aktörer aldrig kommer in på marknaden. Vi har också rätt att stänga av företag som inte lever upp till kraven. I och med att vi redan kontrollerat firmorna åt dig får du när du jämför offerter svar från flera erfarna, duktiga flyttfirmor. Hos oss har vi gjort det enkelt genom att du som kund kan ta de av referensbilder, recensioner från tidigare kunder och omdömen om firman. Du är sen fri att jämföra vem du vill anlita till din flytt , transparent, enkelt och säkert!

Dessutom gäller rut-avdraget både för flytthjälp och flyttstädning.


Glöm inte att visa uppskattning

Att jobba med flytt är ett fysiskt krävande jobb så om du vill visa uppskattning på ett enkelt sätt, glöm inte att ställa fram kaffe och vatten och några småkakor för en snabb paus mellan svängarna i trapporna.

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj