Guide

Renovera taket? - så väljer du rätt

2023-09-18

En närbild på en takläggare som lägger ett rött tegeltak. Teglet är beskuret med en rundning nedtill.

Visste du att ett kontinuerligt underhåll av sitt tak är den bästa försäkringen mot fukt och läckage? Det säkerställer även att taket håller länge. Därför är det viktigt att mossa avlägsnas från takytan, att skadade takpannor byts ut och att hängrännor rensas från växtdelar och löv. Livslängden varierar även beroende på material samt hur takläggningen utfördes.

Alla tak behöver däremot bytas förr eller senare vilket kan vara ett klurigt projekt. Vi hjälper dig en bit på vägen med en inblick i olika material samt tips på hur du anlitar en takläggare!

Planerar du att renovera taket?

Är det dags att byta hela taket står du inför ett stort projekt som kräver en insats av professionella hantverkare. Det är bra om du på förhand funderar på vilken typ av tak du vill ha. Vanligast är att man använder pannor eller plåt när det läggs nya tak, men det finns också andra alternativ, exempelvis papp. Taktyperna skiljer sig i pris och kräver olika stor insats av hantverkarna.

Få hjälp av takläggare

Lägg ut uppdrag

Välj tak med omsorg

Ett tak är mycket mer än ett skyddande lager - det skapar en stor del av hela bostadens karaktär. Välj därför en taktyp som passar övrig arkitektur och omgivningen. Har du en takstol med sadeltak är tegel en klassisk variant som skapar ett tidlöst utseende. Genom att välja metall eller plåt får ditt tak istället ett mer modernt uttryck. Om du är osäker är det alltid tryggt att rådfråga professionella takläggare för tips.

Läs fler tips i vår artikel:

Olika takmaterial

Om du är inne på att byta ut ditt tak är det klokt att sätta sig in i vad som skiljer de olika materialen åt. Vi listar för- och nackdelar med olika taktyper:

Tegel

Det klassiska tegeltaket har många fördelar. Det är vackert att se på och om det är lagt korrekt så är det även ett robust tak. Tegeltak är i stort sätt underhållsfria och har en lång livslängd på cirka 70-80 år men kan hålla uppemot 100 år under rätt förhållanden. Tegel är tillverkat av lera och bleknar eller rostar inte. För att underhålla ett tegeltak behöver man ta bort mossa och byta ut trasiga tegelpannor med jämna mellanrum. Mossa kan orsaka skador när vattnet i mossan fryser på vintern. För att tegel ska fungera som alternativ behöver taket ha en lutning.

Betong

Betongpannor är ett billigare takalternativ än tegel och har en livslängd på mellan 40-100 år. Betongplattorna är extremt tåliga mot frost och stormbyar i och med sin tyngd. Plattorna finns i flera färger och en ytbehandling förlänger färgens hållbarhet som ofta bleks med tiden. Ytbehandlingen gör dem också mer motståndskraftiga mot mossa. Även detta alternativ kräver att du har ett lutande tak. För att underhålla ett betongtak behöver du se över plattorna med jämna mellanrum och se till att alla är hela och ligger rätt. I och med att snö lätt rasar ner från ett betongtak behöver du säkerställa att de inte kan orsaka några skador.

Plåttak

Ett plåttak är brandsäkert och tåligt mot luftföroreningar. Det samlar inte heller på sig mossa i samma utsträckning som tegel och betong. Snö glider lätt av under vintern och taket i sig är vädertåligt. Däremot behöver plattorna lite mer underhåll där du bör titta efter rost, färgsläpp och håligheter med jämna mellanrum, samt se till att alla plåtar ligger på plats. Är taket spikat är det även viktigt att tätningen runt spiken finnas kvar - för att förhindra att vatten tränger igenom.

Något att ha i åtanke vid ståltak är att det behövs målas med jämna mellanrum. Annars har ett ståltak en relativt lång livslängd på cirka 50 år.

Shingel

Shingeltak är stormsäkert, brandsäkert samt påverkas inte av fukt på samma sätt som andra tak kan göra. Taket består av formskurna plattor i glasfiber som har impregnerats med en typ av asfaltmassa - vilket gör taket både hållbart och elastiskt. Taket livslängd är på omkring 30-50 år och är relativt enkelt att lägga själv. Det skyddar väl mot sol, vind, regn och kyla och har på senare tid vunnit i popularitet på grund av sitt billiga pris.

I och med att Shingeltak är lättare än andra tak passar det också bra för konstruktioner som inte klarar av en högre vikt. Taket är även ljuddämpande och lätt att underhålla då du enbart behöver hålla taket rent från eventuell mossa, löv och andra växtdelar.

Metalltak

Ett metalltak består ofta av metallpannor som är gjorda i stål eller aluminium. De kommer i flera olika utföranden och det finns stora möjligheter att få sitt tak precis som man vill. Man kan exempelvis göra ett metalltak som efterliknar tegelpannor. Metallpannor passar hus vars konstruktion behöver en lägre vikt, och exempelvis inte klarar av tyngden av tegel.

Ett aluminiumtak har lång livslängd på upp till 50 år. Prislappen på många metalltak är däremot snäppet högre än för andra takpannor. Taket passar bra längst kusten, i och med att de inte påverkas av salta vindar. Något att ha i åtanke är att taket kan låta en del vid stark vind. Det är däremot något som man kan isolera bort om man önskar.

Anlita takläggare för takbyte

På Offerta kan du jämföra upp till sex offerter från olika företag när du lägger ut ditt uppdrag. För det första vill du kontrollera att företagen är seriösa och har den kunskap och de kvalifikationer som krävs för arbetet. Det är också bra att att hålla koll på försäkringar och eventuella behörigheter. Tänk på att dessa kan variera beroende på vad som ingår i just ditt projekt.


Läs sedan omdömen och kolla upp referensprojekt, på så sätt får du ett hum om företaget passar din målbild. Slappna sedan av i vetskapen att du har ett nytt tak som skyddar ditt hus flera år framöver - men glöm inte underhållet!

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj