Guide

Lägga om taket – planera ditt nya tak

2023-11-01

Två hustak möts under blå himmel, ett svart plåttak mot ett orange plåttak

När du ska lägga nytt tak är det ofta mycket att tänka på och det krävs en del planering innan arbetet påbörjas. För att arbetet ska gå smidigt finns det flera saker som är viktiga att tänka på när du anlitar en takläggare. För att få vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig.

Taket är en väsentlig del av ditt hus och ett dåligt yttertak innebär ofta att problemen eskalerar och sprider sig till andra delar av huskonstruktionen. Att vara ute i god tid och ta in professionell hjälp är därför en bra investering.

När behöver jag byta tak?

Alla tak kommer att behöva bytas förr eller senare. Livslängden varierar, men ett papptak brukar hålla i ca 20 år, takpannor kring 40 år och plåttak oftast längre än 40 år. Allt beror på hur den förra takläggningen utfördes och hur väl omhändertaget taket har varit de senaste åren – om mossa avlägsnats från takytan, om dåliga takpannor bytts, om hängrännor rensats och så vidare.

Om det till exempel har börjat regna in är det för sent och du kommer sannolikt att behöva renovera hela taket. Därför är det klokt att alltid ha koll på statusen på taket och åtgärda de mindre problemen som kan uppstå. Då förlängs takets hela livslängd och du kan skjuta på totalrenoveringen.

Planera takläggningen

Är det dags att byta hela taket står du inför ett stort projekt som ofta kräver en insats av professionella hantverkare. Börja med att planera takläggningen i god tid och ha gärna lite framförhållning innan du kontaktar en takläggare.

Det är bra om du på förhand funderar på vilken typ av tak du vill ha. Vanligast är att man använder pannor eller plåt när det läggs nya tak, men det finns också andra alternativ – exempelvis papp. Taktyperna skiljer sig i pris och kräver olika stor insats av hantverkarna.

Men ett tak är såklart mycket mer än ett skyddande lager – det skapar mycket av hela bostadens karaktär. Så du ska självklart välja en taktyp som passar övrig arkitektur och smälter snyggt in i omgivningen och inte bara välja det som är billigast.

Anlita takläggare för takbyte

För renoveringsarbete i den här storleksordningen är det bra att ta in flera offerter för att kunna jämföra företagen och deras prisförslag. För det första vill du kontrollera att företagen är seriösa och har den kunskap och de kvalifikationer som krävs för arbetet. Det är också bra att att hålla koll på försäkringar och eventuella behörigheter. Tänk på att dessa kan variera beroende på vad som ingår i just ditt projekt.

Vad ingår i offertförfrågan?

För att få en bra offertförfrågan är det klokt att ta med så mycket information som möjligt. På så sätt kommer hantverkarna få en bättre bild av projektet och ge en tydligare och mer rättvisande offert. Några viktiga detaljer är:

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Bostadstyp och byggår

illustration-list-check

Arbetets omfattning, exempelvis byte av tak, rengöring eller reparation

illustration-list-check

Antal våningar

illustration-list-check

Antal kvadratmeter

illustration-list-check

Befintlig taktyp och material

illustration-list-check

Önskad taktyp

illustration-list-check

Önskade materialval


Det kan vara svårt att själv veta vilken som är den bästa lösningen gällande material och konstruktion av taket. Om du är du osäker, eller bara vill ha ett utlåtande från en yrkesperson om statusen på ditt nuvarande tak, kan företaget ofta erbjuda en bra lösning när de ser ditt tak på plats.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj