För dig som funderar på solceller


Går du och funderar kring solenergi och är nyfiken på om det skulle kunna vara en effektiv energilösning för dig? Då har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp. Har du fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst eller något av våra anslutna företag som är experter på området.

Vad är det för skillnad på solceller och solfångare?

Solenergi delas upp i två olika områden. Dels har vi solceller och dels har vi solfångare. Solceller producerar el som går att använda till de elektriska apparaterna i hemmet. En solfångare använder solstrålningens värme för uppvärmning av vatten till exempelvis pooler eller kranvatten.

Vad är solceller?

Det finns olika typer av solceller. De vanligaste är kristallina solceller och förenklat kan man beskriva dem som en panel som genererar el med hjälp av solenergi.

Vilka fördelar finns det med solceller?

Fördelarna med solceller är många. Det som ofta lyfts fram är den miljövänliga aspekten. När solcellerna är på plats avger de inga utsläpp vilket gör dem mycket miljövänliga i förhållande till andra typer av elproduktion. De utsläpp som finns kopplade till solceller är de som uppstår under produktionen i fabrik.

Då vi bor på de norra breddgraderna här uppe i Sverige finns det många funderingar kring hur solceller fungerar här. Faktum är att solcellerna fungerar bra även om det är molnigt eftersom det är solenergin som används för att generera el, inte själva värmen. Viktigt är dock att solcellerna är placerade i söderläge och att de inte skuggas av träd eller dylikt.

Underhållet på solceller är mycket litet och oftast inget alls. Det kan handla om att ta bort löv eller grenar som landat på dem. I övrigt har de en beräknad livslängd på ca 20–30 år. Köpet av solceller bör man se som en långsiktig investering. Med tanke på den långa livslängden betalar de av sig med bra avkastning i längden.

Med egna solceller påverkas man ej av stingande elpriser då man genererar sin egna el.

Vilka nackdelar finns det med solceller?

Eftersom solceller endast fungerar när solen är uppe behöver man oftast köpa till el på vinterhalvåret när solen står lågt på himlen och dessutom inte lyser lika många timmar som på sommarhalvåret. Det går att spara solelen i batterier för att använda senare, men det är oftast mer lönsamt att köpa till el från det vanliga elnätet. Det gäller dock att komma ihåg att det genomsnittliga villataket i Sverige tar upp sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar på ett helt år och att överskottselen går att sälja.

Det krävs en del planering av placeringen av solcellerna. Bor man på en plats där träd eller andra hus skuggar hustaken får man försöka höja upp panelerna så de träffas av maximalt med solljus.

Priset för installation av solceller varierar beroende på behov och placering. Oftast är det en relativt hög engångskostnad för att skaffa solceller som kräver ett eget kapital. Det finns dock ett solcellsstöd instiftat av regeringen som du kan läsa mer om här nedan under avsnittet som avser statliga subventioner.

Vilka typer av statliga subventioner och rot-avdrag finns det när det kommer till solceller?

Det finns ett solcellsstöd som man kan söka via Länsstyrelsen vilket ligger på 20% av den totala investeringskostnaden.
Du får göra ett rot-avdrag, men märk väl att solcellsstödet inte kan kombineras med ett rot-avdrag. Här kan du läsa vår artikel om hur rot-avdraget fungerar.

Vad ingår i offertförfrågan?

När du skapar en offertförfrågan för solceller här hos oss på Offerta.se behöver firman veta ett par saker för att kunna ta fram en så bra offert som möjligt. Standardformuläret kan du se här. Extra bra är det om du även kan beskriva dina behov med egna ord i textrutan som finns bifogad och om du där även kan skicka med bilder som beskriver förutsättningarna för montage.

Att tänka på när du anlitar en solcellsfirma

När du anlitar en firma för köp och/eller montering av dina solceller finns det ett par saker som är bra att tänka på. Till att börja med är det alltid viktigt att samla in och jämföra flera offerter så att ni kan skapa er en uppfattning om de olika företagen och vad de erbjuder. För att kunna göra detta på ett så effektivt sätt som möjligt krävs det lite förarbete.

Nedan finns ett par av de viktigaste punkterna man bör bocka av:

  • Behöver ni hjälp med både inköp av material och montering eller tänker ni göra en del av arbetet själva bör det specificeras i offerten. Kom överens tillsammans med företaget vem som ansvarar för respektive del.

  • Kommer ni själva att ansöka om bygglov eller sköter solcellsfirman det åt er?

  • Ansöker ni själva om solcellsstöd/rot-avdrag eller önskar ni att solcellsfirman hjälper er med detta?

  • Hur ser era förutsättningar ut för montering av solceller? Är taket i rätt lutning och väderstreck, vilka alternativa möjligheter finns det, hur kommer det att fungera för er, stäm av allt innan!

  • Priset på solceller varierar. Stäm av kostnader för både material och arbetskostnader innan projektet sätter igång.

Lycka till med er solenergi!

Här kan du höra av dig för att göra en offertförfrågan och hitta rätt proffs för ert solcellsprojekt.

Hos energi- och klimatrådgivningen kan du se hur mycket solenergi som når ditt tak med hjälp av solkartan. Till solkartan!

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig