Guide

Markiser och persienner - det ska du tänka på

2024-05-06

ett fint grönt hus med en röd markis och vitt fönster. Runt om är det gröna buskar.

Att installera markiser och persienner kan vara ett effektivt sätt att skydda mot sol och värme, samtidigt ger det ett estetiskt tilltalande utseende till ditt hem. När du ska välja och installera markis eller persienner finns det några saker som är bra att tänka på som vi går igenom här.

Ska jag välja markiser eller persienner?

Står du inför valet och kvalet mellan sätta upp persienner eller en markis? Undrar du vilket som är bäst? Här handlar det mycket om tycke och smak och vad som passar bäst hemma hos dig. Det går förstås också att ha båda delarna.

Markiser

En markis är ofta i tyg och hänger utomhus och skymmer fönstren. De är vanliga om man har altan, terrass eller balkong. 

Fördelar med markiser:

illustration-list-check

Skyddar bra mot gassande sol

illustration-list-check

Förlänger tiden du kan använda uteplatsen

illustration-list-check

Sänker värmen inomhus under varma dagar

illustration-list-check

Gör att du kan sitta ute även när det regnar

illustration-list-check

Sätter en personlig prägel på din bostad

Persienner

Persienner har så kallade lameller, som hänger horisontellt eller vågrätt och de finns i en rad olika material, som plast, trä och aluminium. Det finns också jalusier, vilket är en nära släkting till persiennen. Den vanligaste persiennen är den ljusgråa som ofta finns i mellanglaset i fönster, men faktum är att det finns en uppsjö med snyggare varianter!

Fördelar med persienner:

illustration-list-check

Håller ute värmen på sommaren och kylan på vintern

illustration-list-check

Minskar insynen och insläppet av starkt ljus

illustration-list-check

Är diskreta och syns knappt när de är nedfällda

illustration-list-check

Går enkelt att justera

Vilken typ av markis ska jag välja?

Det finns olika typer av markiser att välja mellan, bland annat fönstermarkiser, balkongmarkiser, och terrassmarkiser. Balkongmarkiser är perfekta för mindre balkonger och fönster medan terrassmarkiser är bättre för stora öppna ytor.

illustration-list-arrow

Mät noga ytan där markisen ska installeras för att få rätt storlek.

Kom då ihåg att inkludera måtten för själva konstruktionen när du mäter, för att inte riskera att den blir för smal. Det kan företaget som du anlitar hjälpa dig med, om du är osäker.

Få gratis offerter

Lägg ut uppdrag

Montera och installera en markis

Om du ska göra jobbet själv är det viktigt att ha kunskap om vad du gör och att du följer tillverkarens instruktioner. Stativet som håller markisen bör vara robust och tåla väderförhållandena, och duken tillverkad av ett material som är slitstarkt och väderbeständigt. Du kan välja att installera en motor, sensor eller vev för att enkelt kunna justera markisens höjd och lutning.

Skötsel och underhåll av markiser

För att din markis ska fungera korrekt och hålla länge är det viktigt att sköta och underhålla den. Det innebär att du rengör duken med jämna mellanrum för att undvika smuts och fukt som kan orsaka mögel. Du bör också kontrollera stativet för att se till att det inte finns några skador som kan påverka funktionen.

Rotavdrag på småhus vid installation av markiser

Du kan nyttja rotavdraget vid installation av markiser på småhus, men inte på bostadsrätt och hyresrätt. Om det behövs en elinstallation kan du också göra rotavdrag. Ange personnummer och fastighetsbetäckningen så dras kostnaden av direkt på fakturan.

Vi hoppas att du har fått en bra bild av vad du ska tänka på inför installationen. Vårt bästa tips är att ta in offerter från flera företag för att säkerställa att du får det du behöver och för ett schysst pris! Hos oss kan du jämföra offerter för tjänster för persienner, markiser och solfilm.

Få offerter gratis

Lägg ut uppdrag
Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj