Pris

Vad kostar det att måla om eller tapetsera?

2023-05-31

Målad vägg, blomkruka och barnstol vid bord

Även om det för många kan vara lockande att måla om själv så är det lätt att underskatta den tid det tar att måla. Det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet och göra det på egen hand, men innan du gör det, se till att du sätter upp en tidsplanering för arbetet. När man gör en tidsplan märker man ofta att det kan vara värt att ta in en målarfirma som snabbt gör jobbet. Här ska vi titta på priset för att anlita en målarfirma.

Arbetstiden är ofta den största kostnaden

Normalt sett är det just arbetstiden som är den stora kostnaden när man målar om. Det finns inget exakt sätt att förutsäga hur många timmar som krävs för att måla eftersom det beror på många olika faktorer.

Här är vissa saker som kan påverka priset:

illustration-list-check

Storleken på den yta som ska målas eller tapetseras

illustration-list-check

Omfattningen på förarbetet. Behöver gamla tapeter rivas ner, väggarna bredspacklas, måste man slipa ner tapetkanter och så vidare.

illustration-list-check

Behov av skydd som tejp för foder, fönster, dörrar, taklister och socklar samt golvskydd.

illustration-list-check

Eventuell grundmålning innan ytan är förberedd för tapeter eller målarfärg

illustration-list-check

Antalet strykningar behövs för att inte underlaget ska lysa igenom

illustration-list-check

Torktiden på eventuellt spackel, tapetlim eller färg.

Att till exempel måla om ett vardagsrum på 25 kvadratmeter tar normalt sett 5 till 15 arbetstimmar för förarbetet – helt beroende på skicket. Om det är bra färg och ingen grundmålning behövs tar det ytterligare 15-30 timmar för att måla två omgångar.

Räkna med att priset per timme ligger mellan 300 och 600 kronor inklusive moms. Kom ihåg att du förmodligen kan göra ett rot-avdrag på arbetskostnaden.

Vilka andra kostnader tillkommer?

Det som tillkommer utöver arbetet är inköp av material. I princip alla målarfirmor har rabatter på byggvaruhusen och färghandlarna så det kan vara en bra idé att låta företaget köpa in de material som du behöver. Dessutom kommer en yrkeskunnig kunna hjälpa dig att välja rätt sorts färg så att det inte blir fel.

En hink med 10 liter målarfärg brukar kosta mellan 500 och 2500 kronor beroende på kvalitet och fabrikat. 10 liter färg räcker vanligen till en yta om 60 till 80 kvadratmeter. Kom ihåg att det sällan lönar sig att välja det billigaste alternativet eftersom sämre färg kan behöva en strykning mer än kvalitetsfärg.

Det behövs eventuellt också andra tillbehör som spackel, täckpapp, tejp och så vidare och det kan också kosta allt mellan några hundralappar till ett par tusen kronor.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj