Guide

Bygga garage eller carport – det här behöver du ha koll på

2023-08-23

Ett vitt hus med grå garagedörr i trä. Garagedörren har små, spröjsade fönster upptill.

Funderar du på att bygga garage eller carport? Det finns flera saker du behöver tänka på och ta hänsyn till innan du sätter igång – som placering och storlek av garaget samt när du behöver ansöka om bygglov. Vi reder ut de viktigaste frågorna du behöver ha koll på inför ditt bygge av garage eller carport.   

Vad är en carport?

En carport är ett biltak som skyddar bilen från nederbörd. Ungefär som ett garage, fast utan väggar. För att räknas som en carport får det inte vara mer än två väggar.

Carport med förråd

Ett allt mer populärt alternativ är att bygga en carport med förråd. Genom att kombinera carporten med ett förråd skyddar du bilen mot väder och vind samtidigt som det finns mer plats för förvaring. Du kan enkelt få plats med cyklar, trädgårdstillbehör och säsongsutrustning, som exempelvis skidor. Storleken på carporten bör anpassas efter bilen och hur mycket man vill ha plats med i förrådet

När du ska bygga carport gäller samma regler som när du ska bygga garage.

Hur stort garage får jag bygga?

Det finns många olika sorters garage att bygga. Dubbelgarage, nyckelfärdiga garage eller monteringsfärdiga garage. I många villaområden finns begränsningar på hur stort ett garage får vara. Begränsningen brukar ligga på mellan 40 och 80 kvadratmeter. I detaljplanen för din tomtritning kan det också framgå hur stor yta av tomten som får vara bebyggd.

Vi rekommenderar att ta hjälp av proffs för bästa hjälp och resultat. På offerta kan du jämföra upp till sex offerter från olika hantverkare - och välja det företag som passar dig bäst!

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Behöver jag bygglov för garage?

Du kan behöva söka bygglov för att bygga ett garage och bäst är att ta reda på det innan du påbörjar byggprojektet. Om du behöver bygglov eller inte beror på hur stort garage eller hur stor carport du har tänker bygga. 

Det här gäller för bygglov: 

illustration-list-arrow

Du får vanligtvis bygga en friggebod (max 15 kvadratmeter) utan bygglov eller anmälan till kommunen. 

illustration-list-arrow

Om ditt garage är tänkt att vara mellan 15-30 kvadratmeter räknas det som ett attefallshus och då kan du behöva bygglov. 

illustration-list-arrow

När du bygger mer än 15 kvadratmeter stort måste du skicka in anmälan till kommunen. Kommunen behöver det för att kunna ge dig ett startbesked för bygget. 

Hör med din kommun vad som gäller för just dig innan du påbörjar bygget.

Vad ska anmälan av byggprojekt till kommunen innehålla?

Det går ofta att skicka in en anmälan för ditt byggprojekt direkt via kommunens webbsida. I anmälan behöver du bifoga nödvändiga handlingar – ritningar av garaget, en kontrollplan där du beskriver vilka kontroller som ska göras i garaget eller carporten och vem som ska utföra kontrollerna. Du behöver i regel anlita en certifierad kontrollansvarig (KA), som ansvarar för att projektet uppfyller bygglagstiftningens krav.

Läs mer om det viktigaste du behöver tänka på vid en nybyggnation:

Vad kostar det att bygga garage eller carport?

Kostnaden för ett garage eller en carport varierar givetvis beroende på storlek, materialval och arbete. Kostnaden för arbetet kan variera väldigt mycket beroende på vilket företag du väljer att samarbeta med. Därför är det bra att ta in och jämföra offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig.

Ge bilen ett bättre hem – ta första steget mot garagebygget!  

Är du redo att ge bilen ett bättre hem och ta första steget mot garagebygget? Börja resan på Offerta. Hos oss kan du jämföra olika företag för att bygga ditt garage eller carport. Du får svar från max sex leverantörer och kan enkelt läsa omdömen från tidigare kunder.

Lycka till med ditt nya projekt och glöm inte att köra försiktigt, även när det kommer till garagebygget! 

Så funkar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj