Guide

Så använder du pärlspont & stuckatur

2024-07-01

Vit pärlspont som bröstpanel i sovrum, mörkt avlastningsbord i trä står framför.

Finsnickeri är ett optimalt sätt att skapa känsla i ett rum. Det är i detaljerna som många inte riktigt reflekterar över som mycket av karaktären i ett rum faktiskt skapas. Två vanliga snickerier är pärlspont och stuckatur. Vi går igenom varför du ska använda dig av det, vad det kan bidra med till ett rum och hur det sätts på plats.

När används pärlspont?

Pärlspont används ofta för att skapa en klassisk och ombonad känsla. Ofta tillför pärlspont en traditionell atmosfär som ofta saknas i modern byggnation. Beroende på vilket rum pärlsponten monteras i får det olika "användningsområden" som alla bottnar i pärlspontens faktiskt ursprung: Att skydda de väggar som ofta är utsatta för slitage och därav kan behöva ett mer robust ytskikt.

illustration-list-arrow

I köket

I ett kök skapar pärlspont en klassisk och inbjudande atmosfär. Ofta monteras det som bröstlist på väggarna eller som stänkskydd ovanför diskbänken.

illustration-list-arrow

I badrummet

Pärlspont skapar både värme och en ombonad känsla när det monteras i badrum, då ofta i en fuktresistens pärlspont av hög kvalitet som skyddar väggen och är lätt att torka av. Många monterar pärlsponten som en böstpanel och sätter tapet ovanför - men det förekommer även att pärlspont monteras från golv till tak.

illustration-list-arrow

I sovrummet

När pärlspont monteras i ett sovrum brukar det oftast hamna bakom sänggaveln - eller som en fondvägg i rummet. Träpaneler i just sovrummet väljs ofta då det kan bidra med bättre isolering och ljuddämpning, vilket skapar en tystare och mer energieffektiv miljö.

Hur högt upp på väggen ska pärlspont sitta?

Pärlspont kan sättas i olika höjder beroende på stil och användningsområde, men vanligtvis täcker sponten den nedre halvan eller tredjedelen av en vägg. Höjden varierar men är ofta ungefär 120-150 cm från golvet. Detta skapar en traditionell look och skyddar väggens nedre del från slitage.

Hur monterar man pärlspont?

Det är inte särskilt svårt att montera pärlspont, men det behöver göras med precision. Många väljer därför att ta hjälp av en snickare.

Få offerter från snickare

Lägg ut uppdrag

Ungefär såhär går du till väga för att montera pärlspont:

Förbered ytan

Se till att väggen är ren och jämn.

Mät och markera

Mät upp hur högt du vill ha pärlsponten, både utifrån syfte och smak. Gör en markering längst väggarna i rummet. Här kommer du märka om golv och väggar raka eller inte.

Montera eventuellt reglar på väggen

Om underlaget inte är tillräckligt för att fästa direkt i behöver du sätta upp horisontella reglar på väggen.

Fäst pärlsponten

Börja med att sätta upp den första panelen i ett hörn. Använd spik eller skruv och fäst genom fjädern, intill den lilla rundningen, för att dölja fästanordningen. Fortsätt montera genom att haka i panelerna i varandra, kontrollera att de sitter i våg.

Avsluta med en list

När alla paneler är på plats, fäst en avslutningslist längs överkanten så göms pärlspontens övre kant.

Vad menas med stuckatur?

Men stuckatur kan man mena både takrosetter, krönlister och väggpaneler. Det är helt enkelt dekorativa lister och ornament gjorda av gips eller plastmaterial, med syftet att försköna väggar och tak.

I artikeln nedan kan du läsa mer om varför man monterar stuckatur och vad det kan kosta.

Hur skaffar man stuckatur? Kan man köpa det till ett nytt hem?

Stuckatur kan absolut köpas och installeras i ett nytt hem. Det kan köpas färdigt från byggvaruhus, från specialiserade butiker eller beställas från tillverkare.

Stuckatur är ingenting man vanligtvis monterar på egen hand, utan här skulle vi rekommendera hjälp från hantverkare. När du lägger ut ditt uppdrag hos Offerta får du upp till sex olika Offerter att jämföra.

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Varför ska jag ha stuckatur?

Blå och vit bröstpanel med stuckaturlister möts.

Att montera stuckatur i ett rum kan ha både estetiska och dekorativa syften. Huvudsyftet med stuckatur är att tillföra dekorativa element som förskönar ett rum.

illustration-list-arrow

Unik karaktär

Stuckatur kan göra ett rum unikt och personligt genom de skräddarsydda detaljerna.

Men det finns faktiskt även praktiska fördelar:

illustration-list-arrow

Dölja ojämnheter

Stuckatur kan effektivt dölja ojämnheter och skarvar mellan tak och väggar, vilket bidrar till en snyggare och mer enhetlig finish.

illustration-list-arrow

Skillnad i akustiken

Stuckatur kan faktiskt även bidra till att förbättra rummets akustik, vilket kan vara särskilt värdefullt i stora eller ekande rum.

Hoppas du som går i tankar om finsnickeri har fått med dig något nytt. Stort lycka till!