Guide

Lyckas med badrumsrenoveringen

2023-08-30

Ett fint renoverat badrum med grå kommod och grått badkar. Ett litet fönster står öppet ovanför badkaret.

En badrumsrenovering höjer inte bara värdet på din bostad utan leder också till att den får ett nytt, vassare helhetsintryck. Vi har samlat de bästa tipsen för dig som går i renoveringstankar och vill lyckas med din badrumsrenovering!

Kombinera tidlösa- och trendiga färger

Det är viktigt att tänka igenom färgschemat för ditt badrum. Fundera på vad du tycker är snyggt, men också hur pass tidlösa dina materialval är. Ljusa och neutrala färger kan göra att badrummet känns större och luftigare. Det kan vara bra att undvika för mycket inbyggda färgskalor och mönster eftersom det skulle kunna vara en avgörande faktor för din nästa bostadsköpare. Önskas mer färg i badrummet kan du enkelt lösa det med inredning som kan varieras efter trender och säsong. Sätt färg på handdukar, dekorationer, badrumsmattan och duschdraperiet.

Välj ett hållbart ytskikt

Kakel är vanligtvis det mest populära valet för badrumsmiljöer på grund av dess fukttåliga egenskaper. Välj både vägg- och golvkakel som harmonierar med färgschemat och ger en stil som du trivs med. Överväg olika storlekar och mönster för att skapa intressanta visuella effekter och för att sätta din prägel på badrummet.

Microcement har även blivit ett allt mer populärt material till badrum. Den fogfria ytan och betong-finishen är både praktisk och snygg! Vill du inte ha microcement på väggarna eller golvet passar det lika bra som en detalj vid handfatet eller i duschen.

Vi rekommenderar att ta hjälp med microcement och kakelsättning för att försäkra det bästa, och säkraste, resultatet.

Få hjälp med kakelsättning

Lägg ut uppdrag

Satsa på förvaring

Bra förvaring är A och O för att enkelt hålla ditt badrum snyggt och organiserat. Välj smarta lösningar som hyllor, skåp och korgar. Dessa kan du även välja efter din stil och behov - och byta ut när du vill ha förändring. Integrerad förvaring, exempelvis inbyggda hyllor i duschen eller skåp under handfatet, är också ett praktiskt val som maximerar utrymmet. Det ger även den där lyxiga hotellkänslan hemma!

Ett ljus och fint badrum. Bredvid det vita handfatet syns en hylla i trä med förvaring.

Den perfekta belysningen

Belysning spelar ofta en stor roll i badrum som vanligtvis inte har så mycket naturligt ljusinsläpp. Satsa på inbyggd belysning i speglar och skåp. En grundregel brukar vara fem ljuskällor per rum - vilket även gäller för badrum om man vill skapa en funktionell atmosfär. Ett tips är att använda ljusa och neutrala ljuskällor runt spegeln för att undvika skuggor när du gör dig i ordning.

Gör badrumsutrustningen till en del av inredningen

Det finns många olika typer av handfat, toaletter, duschar och badkar att välja mellan - och snygga sådana! Välj badrumsutrustning som passar dina behov men även din stil och ditt badrum. Lyft känslan med en unik kran eller andra detaljer som gör det där lilla extra.

Ett grönt badkar, med en vacker kran i guld. Badrummet är ljust med beiga kakelplattor.

Så lyckas du med badrumsrenoveringen

Kom ihåg att balansera både stil och funktionalitet när du planerar din badrumsrenovering. Ett badrum bör vara både vackert och praktiskt för att passa dina dagliga rutiner och långsiktiga behov.

Viktigt att ha i åtanke är att en badrumsrenovering är krävande och tar tid. Vi rekommenderar att ta hjälp av professionella hantverkare för att säkerhetsställa att allt går rätt till, och att du får det absolut bästa resultatet. Vi hjälper dig med 5 råd när du ska välja hantverkare:

Samla in och jämför flera offerter

Börja med att lägga ut ditt uppdrag och jämföra offerter. På Offerta kan du jämföra upp till sex offerter och välja den som passar dig och ditt uppdrag bäst.

Kolla behörigheter

Se till att din hantverkare är behörig att utföra de arbeten ni önskar. Här kan du läsa mer om viktiga behörigheter.

Gör ett skriftligt kontrakt

Arbeta alltid med skriftliga kontrakt för att undvika missförstånd.

Ladda ner kontrakt

Sök på konsumentverket under avtal och mallar för att ladda ner ett kontrakt.

Be om referensprojekt

Be din hantverkare om referenser från kunder med liknande projekt. På så sätt får du en uppfattning om företaget och hur de arbetar, och om det passar din målbild.


Kom igång med din badrumsrenovering genom att lägga ut ditt uppdrag här!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj