Guide

Därför ska du bygga en pergola

2024-04-23

pergola med rosor över gång

Vad är en pergola? Många undrar vad som gömmer sig bakom ordet, är det någon form av uteplats? Eller något för växter? Svaret är ja på båda alternativen. En pergola är en glesare konstruktion av ett ribbtak buret på fyra pelare. Till skillnad från en klassisk uteplats har den en mängd fördelar och kan fungera som både växtstöd, vindskydd eller som en avkopplande plats att njuta av låga solstrålar.

Tre fördelar med en pergola

illustration-list-check

Skugga och växtstöd

Pergolan är en fantastisk investering för att skapa skugga i trädgården eller på uteplatsen. Att hänga ett lakan över ribbtaket skapar behaglig skugga under varma dagar, men du kan också använda pergolan som stöd för klätterväxter. Rosor, vinrankor eller klätterhortensior ger också en vacker och naturlig skärm mot solen samtidigt som de bidrar till en mer frodig och grönskande trädgård.

illustration-list-check

Ett vackert tillskott i trädgården

I sin enkelhet är pergolan estetiskt otroligt fin i en trädgård. Eftersom att en pergola kan byggas med en mängd olika träslag, stilar och material kan du skapa en design som kompletterar din befintliga utomhusmiljö beroende på din personliga smak. Pergolan kan vara anordnad över en gång i trädgården, eller skärma av runt en uteplats.

illustration-list-check

En personlig plats för avkoppling och umgänge

Samtidigt som pergolan i sin enkelhet skapar både avskildhet och ombonad blir den ofta en populär blats att bara umgås på. Istället för ribbor kan pergolan även ha ett segeldukstak eller ett tak av plexiglas mellan bjälkarna. Genom att addera belysning, härliga utemöbler och krukväxter kan den förvandlas till just den plats du längtat efter.

Be om offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Bra att tänka på när du bygger pergola

illustration-list-arrow

Material och konstruktion

Tänk på att välja material till din pergola som är lämpliga för utomhusbruk och som klarar av väder och vind. Tryckimpregnerat trä, cederträ eller metall är vanliga materialval. Se till att konstruktionen är stadig och hållbar, med tillräckligt tjocka stolpar och ramar för att klara av belastningen från växter, vind och eventuella hängande inredning som hängmattor eller lampor.

illustration-list-arrow

Placering

Tänk noga på var du ska placera pergolan för att få optimal nytta och skuggning. Undvik att placera den direkt under träd med fallande grenar eller nära byggnader där skuggning kan vara ojämn eller där risk för skada från fallande föremål finns.

Att ta hjälp med bygget

En pergola är ett fantastisk tillskott i trädgården, med rätt hjälp behöver det inte ens bli ett särskilt tidskrävande projekt. Ett bra tips är att jämföra offerter från flera företag innan du anlitar hantverkare för att få en rättvis prisbild.

Få gratis offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag