Så får du rätt belysning i vintermörkret

2019-01-15


Även fast vi nu går mot ljusare tider så är det en bit kvar till våren och majoriteten av våra dagar domineras av mörker, men det finns många sätt som du kan lysa upp vintermörkret på. Låt dig inspireras av detta lysande inlägg (see what we did there?) och säg nej till mörkret. Fixa lite mysbelysning istället! Med rätt belysning så får du till den perfekta stämningen hemma. Enligt belysningsexperten Jonas Carlehed finns det tre olika typer av belysning: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus.

Här kommer några strålande tips på hur du kan fixa till belysningen hemma och skrämma bort mörkret:

Allmänljus

Denna typ av belysning lyser upp hela rummet och kan ge en bra överblick då du kommer in i ett rum. Allmänljus är också viktigt vid aktiviteter då du behöver mycket ljus, såsom vid städning eller när du letar efter något.

01-IKEA---Sk-na-Hem
Foto: IKEA & Sköna Hem

Taklampor ger bra allmänljus eller så kan du använda dig av flera spotlights som sprider ett bra ljus i hela rummet. Använd gärna spotlights på utvalda platser, såsom i garderoben, bokhyllor och vitrinskåp. Då får du ett bra ljus som lyser upp men inte blir alltför skarpt.

Till ett normalstort vardagsrum rekommenderas 6-8 lampor och du bör ha en svag ljuskälla nära tv:n. Tv:n bör inte vara den enda ljuskällan i ett mörkt vardagsrum. Det skapar för stor kontrast mellan ljust och mörkt och risken är då stor att man överanstränger ögonen.

Arbetsljus

Den här typen av belysning använder du när du behöver mer ljus, som till exempel vid sysslor som matlagning eller då du ska få något jobb gjort. Arbetsljus är ett koncentrerat och riktat ljus där ljuset inte sprids lika mycket ut i resten av rummet.

02-Sk-na-Hem---IKEA
Foto: Sköna Hem, IKEA & IKEA

Då man måste arbeta vid skrivbordet behövs en lampa som kan ge ett bra riktat ljus. I köket behövs en bra bänkbelysning och/eller lampor man kan rikta så man får ljuset på rätt plats då man ska laga mat.

Stämningsljus

Det viktigaste för trivseln är stämningsljuset. Denna typ av belysning är den du vill ha för mysiga stunder, då du exempelvis umgås med familj och vänner.

03-Royaldesign---IKEA
Foto: Royaldesign & IKEA

Diffusa ljus är perfekt för myskänslan. Ett diffust ljus sprider ljuset runt om i rummet, så det inte blir alltför koncentrerat eller riktat på en speciell yta. Lampor i papper, tyg eller frostat glas ger mer stämningsbelysning då det inte är så skarpt.

04-Sk-na-Hem
Foto: Sköna Hem, Sköna Hem & Sköna Hem

Lampor med en skärm som inte släpper igenom ljus på sidorna ger ett så kallat riktat ljus och med ett sådant blir kontrasterna mellan ljus och skugga mindre skarpa. Bordslampor med riktat ljus är både diskreta men även dekorativa och ger ett litet och intimt ljus. Perfekt att ha på ett nattduksbord, byrå eller litet sidobord.

05-H-M---Royaldesign
Foto: H&M & Royaldesign

Levande ljus ger mysstämning deluxe! De gör rummet inbjudande medan mörkret lägger sig utomhus. Med levande ljus får du en härlig stämning och en helt annan slags mysbelysning än med elektriskt ljus, och de fungerar även som en värmekälla såhär i vintertider.


06-Elle-Decoration---Sk-na-Hem
Foto: Elle Decoration & Sköna Hem

Det är bra att ha en blandning av ljus, då blir det både funktionellt och trivsamt. Variera gärna mellan olika typer av ljussättning i ett och samma rum och istället för att ha en enda stark lampa i ett rum, satsa på flera svagare typer av belysning utplacerade lite här och var. (Använd då lågenergilampor och LED för att spara energi, och släck i rummet då du inte är där.) Många olika sorters belysning är vad som behövs för att lysa upp vår vardag i dessa mörka tider.

Om du vill veta mer om vikten av ljus, kolla gärna in IKEAs belysningsguide.


Om du vill fixa till belysningen hemma och detta innebär ett större eljobb än vad du kan handskas med själv - ta hjälp av ett proffs! Hos Offerta kan du komma i kontakt med duktiga elektriker. Skicka in din förfrågan redan idag så kommer de ta kontakt med dig. Låter inte detta lysande?

Emelie Söderlund Lärkfors
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig