Så får du en grönskande trädgård

2021-06-29


I ett grönområde i norra Stockholm huserar Stiven och pojkvännen Patrik i en kolonilott. En 26 kvadratmeter stor stuga omgiven av en fantastisk trädgård blir deras fritidshem från april till september. Här odlar dom och sår, vattnar blommor och sköter äppelträden. Det är många olika växter som kräver olika sorters behandling. Vi diskuterade hur man tar hand om en trädgård på bästa sätt och när det är bättre att lämna över pekpinnen till en trädgårdsmästare.

_DSC0356
_DSC0372-1

Hej! Berätta vad ni odlar?

-Både kryddor, frukt och grönsaker! I grunden består trädgården av flera äppelträd, ett körsbärsträd, vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och så fläderträdet. Vi odlar bland annat rosmarin, timjan, rödbetor, gurka, pumpa och potatis - och mycket mycket mer. Nu under försommaren har mycket av det som förodlats i växthus under våren blivit redo för plantering, medan annat har vuxit på bra utomhus sedan flera veckor tillbaka.

_DSC0200
_DSC0299
_DSC0199
_DSC0162

När ska man odla i växthus?

-Ett växthus kan hjälpa till med värme och ljus så vi har använt det till att förodla. På så sätt har vi kunnat komma igång tidigare än om vi hade inväntat våren. Patrik påbörjade till och med en del odling inne i lägenheten när det var för kallt ute, och först när växterna vant sig vid klimatet ställer vi ut dem i trädgården. Vi har använt två växthus som vi satt ihop och där inne har vi haft en värmelampa på när det varit kallare. Chiliplantorna t.ex. som egentligen inte är gjorda för vårt klimat kräver mycket tid för att hinna växa under en säsong så de odlade vi redan i februari - då behövdes förstås extra värme. Men det allra mesta går att förodla, vissa gör det bara för att få en tidigare skörd. Sen är det olika vad växterna vill ha, en del växter klarar frost medan andra klarar sig direkt när frosten släppt. Andra vill ha minst 15 grader varmt.

_DSC0283

När är det dags att skörda?

-Det är olika beroende på hur snabbt det växer och hur vädret är. Sallad kan man skörda varannan vecka, det växer som ogräs, medan potatisen skördas först till hösten.

_DSC0442
_DSC0451

Vad gör ni med det ni skördar?

-Vi lagar mat! Chilin torkas och sen har vi den året runt. Gurkan lägger vi in. Men mycket är färskvaror som vi får laga under tiden det kommer upp under sommaren. Det är en härlig sysselsättning som tar mycket tid, det blir som en livsstil.

_DSC0378
_DSC0462
_DSC0532
_DSC0434

Hur sköter man en trädgård för att få den såhär fin?

-Det viktigaste är att klippa ner gammalt visset när man öppnar upp trädgården för våren, samt att dra upp ogräset tidigt så det inte slår rot för mycket. Det håller på vi på med mycket i början. Det värsta ogräset är kirskål som har rötter som går under hela trädgården. Kirskålen älskar fukten så det flödar verkligen nu och klättrar igenom grusgångar och allt. Det måste man dra upp så fort det kommer.

_DSC0348

Vad är viktigt att tänka på för att det ska växa bra i trädgården?

-Det finns mycket man kan tänka på!

 1. Tidpunkt. När odlingssäsongen kommer igång på våren är det är viktigt att inte bli för ivrig så att man sätter ut grödorna för tidigt. Blir det minusgrader kan vissa dö så man får inte ha för bråttom att plantera i trädgården.
  _DSC0269

 2. Miljö. Vilken sorts jord man använder kan också spela roll, i viss jord trivs potatis och i en annan tomat. När man planterar är det också viktigt att tänka på var man placerar ut växterna, vissa behöver mycket sol medan andra vill ha så mycket skugga som möjligt. Bra att komma ihåg är också att vissa växter som tycker om sol ändå kan behöva vänja sig vid värmen. Tidigt på våren när de inte fått mycket ljus innan kan de lätt bli solskadade när de planteras. Ett tips är att vänja växterna lite långsamt och bara ha de ute en halvtimme åt gången för att sen plantera dom först när de vant sig vid den starka solen. Men det är olika vad växterna vill ha för temperatur, över vårat kryddland har vi ett tyg som skyddar mot solen och då blir det som ett mikroklimat därinne när vi vattnat, fukten hålls kvar.
  _DSC0326
  _DSC0210

 3. Skötsel. Klipp ner växterna på rätt sätt. Det är viktigt att underhålla växterna och klippa bort sånt som hämmar växtligheten. Äppelträden till exempel blir otroligt påverkat om man inte klipper det, vissa grenar kan bli växande rakt upp. Det kan bli frukt ändå men den blir väldigt svårt att komma åt. Om man däremot klipper av grenarna på fel sätt eller vid fel tidpunkt kan trädet dö så det är viktigt att kolla upp vad som gäller beroende på vilken växt det handlar om. Här skulle vi faktiskt rekommendera att ta hjälp av en trädgårdsmästare!
  _DSC0278

Några tips till en nybörjare? Vad kan vara bra att börja med?

 • Läs på. Det bästa tipset är nog att läsa på litegrann. Köp en enkel bok eller följ konton på instagram för inspiration! Olika typer av odling kräver olika omsorg. När odlingen börjat ta fart kan det till sist bli dags att plantera om då de kräver ny jord eller en större kruka. Då får man t.ex. inte sätta gurkor längre ner än de suttit innan, med med tomater är det tvärtom - sånt kan det vara bra att läsa på lite kring!
  _DSC0419

 • Börja småskaligt. Ta små steg och börja småskaligt med några få saker för att sen bygga på med mer. Potatis, morötter och andra rotfrukter kan vara kul att börja med - de växer snabbt och enkelt. Sånt som växer under jord är inte lika utsatt för skadeangrepp.
  _DSC0320

 • Testa! Men våga chansa lite också! Testa och se vad det blir. Vissa växter trivs bra ihop och kompletterar varandra medan andra tar död på varann. Varenda planta är som små egna individer kan man säga!
  _DSC0304-1
  _DSC0294
  _DSC0217

 • Ta hjälp av en trädgårdsmästare. En trädgårdsmästare kan hjälpa att berätta vad specifika plantor behöver och vad som ska växa intill varann. Det är alltså toppen att ta hjälp t.ex. inför att anlägga en trädgård för att det ska bli så bra som möjligt. Sätt grunden i trädgården med en trädgårdsmästare helt enkelt. Och ta hjälp som sagt när det är dags att klippa äppelträden!
  _DSC0266

Vad av det ni odlat har vuxit bäst?

-Björnbär och hallon växte bäst förra året. Men sen får vi också hur mycket äpplen och rabarber som helst.

_DSC0184

Här kommer två enkla favoritrecept vi gör av äppel- och rabarberskörd:

Äppelmust: Vi pressar äpplena och värmer upp juicen i en gryta till 67 grader, det tar död på mögel. Sen fyller man upp i bag in box och så håller det jättelänge!

Rabarbersaft: Frys rabarber och tina sen upp - då kommer all vätska ut. Pressar ut så mycket saft som möjligt och blanda med socker och vatten - klart!

Vad händer med trädgården under vintern?

-Vissa växter är fleråriga och klarar av vintern och kylan. Men det som växer i pallkragarna är enårsväxter alltihop, så där måste man läsa på vad som ska klippas ner under vintern och då är det olika när de behöver tas om hand. Mycket ska inte klippas när det lever och blommar utan när det är i viloläge. Sen när värmen kommer tillbaka får man odla nytt!
_DSC0239
_DSC0257
_DSC0209
_DSC0230

Stiven och Patriks trädgårdshacks

 • Istället för att slänga ogräs direkt i komposten - lägg ut det på ett plastunderlägg i solen och låt det torka ut! Då tar det mycket mindre plats och därför längre tid innan komposten fylls upp = färre vändor för att åka och slänga. Obs: Släng ogräset i plast så det inte växer igenom komposten och sprider sig vidare.
  _DSC0148

 • När potatis börjar komma upp ur jorden innebär det att det börjar växa på där under. Täck då över dom med mer jord - annars finns risken att de blir gröna. Inför midsommar: Plantera potatis i en påse så är den redo att tas med när det är dags!
  _DSC0346

 • Klipp mördarsniglar mitt itu så att de inte förökar sig, och odla i pallkrage - det kan stänga ute sniglar!
  _DSC0519

Stiven och Patrik hittar du på Instagram under kontot @2grabbar1koloni

Är du i trädgårdstagen nu inför sommaren, men osäker på hur du ska börja för att lyckas på bästa sätt? Hitta hjälp med trädgården här!

Matilda
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig