Hus med känsla av gemensam existens

2017-11-03


Hus med känsla av gemensam existens

När man lät bygga huset Berkshire Residence var det läget som fick stå i centrum och arkitekturen anpassades därefter. Målet var att huset skulle möjliggöra en helhetsupplevelse av omgivningen och platsen för bygget valdes med precision.

Det var faktiskt ägaren till fastigheten som kom fram till var huset skulle stå och platsen faller precis på den linje där två ekosystem möts, i detta fall vid den punkten där skogen möter ängen.

Hussidan som vetter mot skogen rymmer de rum där man skapar tid för lugn och eftertanke. Det är intimt, tystare och med en harmonisk känsla. Utsiktssidan med vyer över dalen och bergen i fjärran är mer dynamiska och levande med plats för liv och rörelse. Hela huset är noggrant planerat för att perfekt balansera dessa två element och för att lyfta fram och omfamna naturen på bästa sätt.

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

En spännande egenskap är att hela huset är upphöjt från marken. Detta är dels för att maximera vyerna, men också för att efterbilda sättet på vilket man levde förr då man ofta höjde upp sina bon från marken, helt enkelt för att man kände sig säkrare där.

Luften är mindre fuktig än precis vid markytan, man är skyddad från vilda djur och insekter på sommaren samt snön som faller på vinterhalvåret.

De makalösa fönsterna i vardagsrummet är 7 meter breda och 3,3 meter höga. När de öppnas beskrivs känslan som om du befinner dig i ett bekvämt och lyxigt trähus, svävande över landskapet.

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Inredningen är vald med eftertanke. Vi ser varma material såsom trä, vaxat stål och läder. En av husets coolaste mekanismer är den som öppnar fönsterna i vardagsrummet och köket. Där har man satt in ett hjul som med hjälp av kedjor i taket öppnar upp fönsterna.

Funktionen syftar till att man ska få uppleva en fysisk interaktion med huset. Att fysiskt kunna förflytta husets delar och få det att fungera perfekt skapar en känsla av gemensam existens.

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Hus med känsla av gemensam existens

Kliar det i renoveringsnerverna? Vi på Offerta hjälper dig att hitta rätt proffs till dina projekt! Skicka en förfrågan för att få offerter från dina lokala hantverkare!

Arkitekt: Tom Kundig
Firma: Olson Kundig
Projekt: Berkshire Residence
Foto: Benjamin Benschneider



Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig