”Starta eget är det bästa jag har gjort!”

”Starta eget är det bästa jag har gjort!”

Att gå från anställd till egenföretagare var en chansning som har bjudit på både upp- och nedgångar. Men Jimmy Ekenhall har aldrig ångrat sig.

När företaget som Jimmy Ekenhall arbetade för gick i konkurs försågs de anställda med en ersättningssumma från staten. Jimmy valde att chansa och satsade alla pengar på att få igång sin egen verksamhet, Ekenhall Måleriservice.

– Att starta eget företag är det bästa jag har gjort. Jag älskar friheten, att kunna planera mina egna dagar och göra som jag vill. Visst har jag stött på motgångar som alla andra, och under de dagar som det känns extra motigt tänker jag ibland att det skulle vara lättare att strunta i allt och ta en anställning. Men jag skulle aldrig kunna gå tillbaka till att vara anställd, berättar Jimmy.

När den förra arbetsgivaren gick i konkurs var Jimmy egentligen redan lite trött på sitt yrkesliv. Han hade haft dåliga erfarenheter av giriga chefer och kände att dagarna började bli enformiga och att arbetet inte längre tog honom framåt, varken lönemässigt eller i hans utveckling.
– Nu kan jag själv välja om jag ska jobba över eller vara ledig en vecka. Jag har tre barn och då är det extra skönt att kunna bestämma själv vad jag ska göra med min tid. Dessutom kan jag ta ut mer lön nu än när jag var anställd, vilket jag uppskattar väldigt mycket.

Förutom Jimmy själv arbetar två anställda i företaget och samtliga utgår från sina hem i Stockholm. Därifrån åker de på måleriuppdrag i hela staden, men de tar även jobb i närliggande städer som Strängnäs och Uppsala.
– Våra kunder är allt från privatpersoner till bostadsrättsföreningar och större företag. Det är främst de stora projekten som vi åker lite längre för, annars håller vi oss i Stockholm och det räcker mer än väl.

När Jimmy valde att satsa på sin egen verksamhet hade han redan en del kontakter i branschen, men valde ändå att ansluta sig till Offerta relativt omgående.
– Jag tänkte att det var lika bra att prova på en gång, och hade jag inte haft Offertas hjälp så hade jag nog faktiskt inte överlevt som egenföretagare. Den draghjälpen som de gav i början var avgörande. Numera klarar jag mig bra på egen hand, men det är alltid skönt att kunna använda tjänsten för att fylla ut luckor när de dyker upp. Jag har fortsatt att tipsa andra kompisar med egna målerifirmor om att gå med, och det har funkat jättebra för dem också.


Skribent My Ulvander
Fotograf Sigrid Malmgren
”Offerta gör reklam för sig själva i rätt kanaler”
”Offerta gör reklam för sig själva i rätt kanaler”
Hos Offerta blir vi sedda, istället för att bara bli ett nummer i ett kundregister, berättar Kaj Persson, vd för städfirman Traditionell Städ Tjänst.
”Det har ändrat oss och vårt liv, både privat och yrkesmässigt”
”Det har ändrat oss och vårt liv, både privat och yrkesmässigt”
Angel och Eriana jobbar båda på familjeföretaget AGV golv som Angel startade år 2017. Det var efter att ha arbetat med golv sedan början av 90-talet som han valde att starta eget företag inom golvbranschen.
”Vi har vuxit upp med Offerta”
”Vi har vuxit upp med Offerta”
Kamal på Byggest AB fick höra talas om Offerta och valde ganska snabbt att gå med. Idag växer de otroligt och han rekommenderar alla som är duktiga att vända sig till Offerta. 'Du kommer lyckas', säger han.