Välj rätt tak

2020-03-20


Visste du att ta hand om sitt tak är den bästa försäkringen mot fukt och läckage och för att säkerställa att taket håller länge?

När våren börjar smyga sig på är det dags att kolla till sitt tak. Alla tak behöver bytas förr eller senare och livslängden varierar beroende på material. Hur takläggningen utfördes och hur väl omhändertaget taket varit det senaste åren spelar också in. Därför är det viktigt att mossa avlägsnas från takytan, att skadade takpannor byts och att hängrännor rensas från växtdelar och löv. Om du är inne på att byta ut ditt tak är det klokt att sätta sin in i vad som skiljer de olika materialen åt.

takbilder4 Foto: Mäklarna Engström & Svensk fastighetsförmedling

Tegel

Det klassiska tegeltaket har många fördelar. Det är vackert att se på och om det är lagt korrekt så är det även ett robust tak. Tegeltak är i stort sätt underhållsfria och har en lång livslängd på cirka 70-80 år men kan hålla uppemot 100 år under rätt förhållanden. Tegel är tillverkat av lera och bleknar eller rostar inte. För att underhålla ett tegeltak behöver man ta bort mossa och byta ut trasiga tegelpannor med jämna mellanrum. Mossa kan orsaka skador när vattnet i mossan fryser på vintern. För att tegel ska fungera som alternativ behöver taket ha en lutning.

Priset på ett tegeltak brukar ligga mellan 160-500 kr/kvm beroende på sort och kvalite.

takbilder Foto: Mäklare Susanne Persson & Länsfast

Betong

Betongpannor är ett billigare takalternativ än tegel och har en livslängd på mellan 40-100 år. Betongplattorna är extremt tåliga mot frost och stormbyar i och med sin tyngd. Plattorna finns i flera färger och en ytbehandling förlänger färgens hållbarhet som ofta bleks med tiden, ytbehandlingen gör dem också mer motståndskraftiga mot mossa. Även detta tag kräver att du har ett lutande tak. För att underhålla ett betongtak behöver du se över plattorna med jämna mellanrum och se till att alla är hela och ligger rätt. I och med att snö lätt rasar ner från ett betongtak behöver du säkerställa att de inte kan orsaka några skador.

Priset på ett betongtak brukar ligga mellan 150-180 kr/km beroende på sort och kvalite.

takbilder5 Foto: Mäklarhuset & Fastighetsbyrån

Plåttak

Ett plåttak är brandsäkert och tåligt mot luftföroreningar. Det samlar inte heller på sig mossa i samma utsträckning som tegel och betong. Snö glider lätt av om vintern och taket i sig är vädertåligt. Plattorna behöver dock lite mer underhåll där du bör titta efter rost, färgsläpp och håligheter med jämna mellanrum samt se till att alla plåtar ligger på plats. Är taket spikat ska tätningen runt spiken finnas kvar för att förhindra att vatten tränger igenom. Det vanligaste materialet är förzinkad stålplåt. Taket har en relativt lång livslängd på cirka 50 år men kortare än tegel och betong. Taket behöver även målas med jämna mellanrum. Det är också viktigt att vara extra uppmärksam om du har ett platt tak då snö lättare kan bli liggande.

Priset på ett plåttak brukar ligga mellan 160-350 kr/kvm beroende på sort och kvalite.

takbilder8 Foto: Bauhaus

Shingel

Shingeltak är stormsäkert, tåligt och brandsäkerhet och påverkas inte av fukt på samma sätt som andra tak. Taket består av formskurna plattor i glasfiber som impregnerats med en typ av asfaltmassa vilket gör taket både hållbart och elastiskt. Taket livslängd är på omkring 30-50 år och är relativt enkelt att lägga själv. Taket skyddar väl mot sol, vind, regn och kyla och har på senare tid vunnit i popularitet på grund av sitt billiga pris. I och med att taket är lättare än andra tak passar det också bra för konstruktioner som inte kan bära en högre vikt. Taket är även ljuddämpande och lätt att underhålla då du enbart behöver hålla taket rent från eventuell mossa och löv och andra växtdelar.

Priset på ett shingeltak brukar liggea mellan 80-200 kr/kvm beroende på sort och kvalite

tak9 Foto: Era Sweden

Metalltak

Metallpannor är gjorda i stål eller aluminium finns i flera olika utföranden och kan bland anant göras för att efterlikna tegelpannorna. Metallpannorna passar hus vars konstruktion tål lägre vikt i och med att de är lättare än tegel. Taken går fort att lägga och ett aluminiumtak har lång livslängd på upp till 50 år och passar också bra längst kusten i och med att de inte påverkas av salta vindar. Taket går att få i flera olika färger och modeller och det finns stora möjligheter att få sitt tak precis som man vill. Prislappen på många metalltak är dock snäppet högre än för andra takpannor. Tänk också på att taket kan låta mycket vid kraftigt, något som man vid behov kan isolera bort.

Priset på ett metalltak brukar ligga mellan 150-250 kr/kvm beroende på material, sort och utförande

Planerar du att renovera taket?
Är det dags att byta hela taket står du inför ett stort projekt som ofta kräver en insats av professionella hantverkare. Börja med att planera takläggningen i god tid och ha gärna lite framförhållning innan du kontaktar en takläggare.

Det är bra om du på förhand funderar på vilken typ av tak du vill ha. Vanligast är att man använder pannor eller plåt när det läggs nya tak, men det finns också andra alternativ – exempelvis papp. Taktyperna skiljer sig i pris och kräver olika stor insats av hantverkarna.
Men ett tak är såklart mycket mer än ett skyddande lager – det skapar mycket av hela bostadens karaktär. Så du ska självklart välja en taktyp som passar övrig arkitektur och smälter snyggt in i omgivningen och inte bara välja det som är billigast.

Anlita takläggare för takbyte
För renoveringsarbete i den här storleksordningen är det bra att ta in flera offerter för att kunna jämföra företagen och deras prisförslag. För det första vill du kontrollera att företagen är seriösa och har den kunskap och de kvalifikationer som krävs för arbetet. Det är också bra att att hålla koll på försäkringar och eventuella behörigheter. Tänk på att dessa kan variera beroende på vad som ingår i just ditt projekt. Hitta erfarana och kunniga takläggare här.

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig