”Att städa folks privata hem kräver respekt och ödmjukhet”

”Att städa folks privata hem kräver respekt och ödmjukhet”

Innan Pia Runevik startade upp Göteborgs städ AB i juli 2014 jobbade hon med städning inom kommunen. Hon har alltid gillat sitt yrke, men kände att hon saknade möjligheten att själv styra sin vardag. Tillsammans med sin partner bestämde hon sig därför för att starta eget. Det var tre år sedan – i dag består bolaget av sju anställda.

Pia gick med i Offerta ungefär ett år efter företagsstarten.
– Genom Offerta får jag alltid hjälp och stöd av bra och förstående personer. Ungefär 30 procent av våra uppdrag kommer via Offerta och jag upplever att vi får bra och kvalitativa uppdrag genom dem, säger Pia.

Att driva sitt eget bolag, jämfört med att vara anställd, gör det svårare att ta ledigt och ha semester på sommaren. Samtidigt möjliggör ett medlemskap i Offerta att jobben kommer in i ett jämnt flöde, vilket gör det enklare att känna sig trygg i att jobben rullar in även efter en ledig period.
– Vår omsättning har ökat sedan vi gick med i Offerta, säger Pia.

I dag är det främst löpande städning i kontor och butiker samt omfattande som Pia fokuserar på.
– Att städa folks hem är ett personligt yrke. Om vi ska flyttstäda en tom bostad så gäller det att ha respekt samt vara lyhörd och ödmjuk för att personerna som bott där kanske har massa minnen samlade i huset. Där har de kanske uppfostrat sina barn och levt med sin partner i närmare 40 år, det är inte alltid helt lätt för ägarna att lämna det.

Hur det än ser ut så gäller det att inte döma dem som bor där, menar Pia.
– Det finns alltid en orsak till att det ser ut som det gör. Jobbet är extra roligt när jag får se människor bli glada och känna sig lättade över att vi hjälpt till.

Just nu håller Göteborgs Städ AB just nu på att komplettera sin tjänsteportfölj med ytterligare ett verksamhetsområde – flyttfirma.
– Med en komplett tjänst som innefattar såväl flytt som städning blir vi mer attraktiva för våra kunder. Som företagare har du ett stort ansvar att se till att allt fungerar. Eftersom jag och min sambo, som har lång erfarenhet av att driva företag, startade bolaget tillsammans har vi förståelse för varande. Det är en stor fördel, avslutar Pia.


Skribent Sofie Lundmark
Fotograf Julia Sjöberg
”Appen är lättöverskådlig, och enligt mig, perfekt”
”Appen är lättöverskådlig, och enligt mig, perfekt”
Jag tycker verkligen Offerta ligger i framkant inom sin bransch, berättar Mats Sondell, VD och grundare av byggfirman Perfektmåleri i Göteborg.
”Antalet jobb ökade för oss väldigt drastiskt”
”Antalet jobb ökade för oss väldigt drastiskt”
Said och Lisette startade eget 2015. Den största rädslan var att inte lyckas - nu har de så mycket kunder att de ibland måste tacka nej.
”Mitt koncept är att vara flexibel”
”Mitt koncept är att vara flexibel”
Efter flera år som kontorsanställd valde Marianne Petersson Mendy att starta Sankt Pauli Städservice. Hennes koncept är att vara flexibel och alltid komma fram till en bra lösning för kunden.